Kezdőlap / Migrén / A migrén lehetséges okai

A migrén lehetséges okai

Magyarországon több mint 1 millió honfitársunk szenved migrénben. Ez az 1 millió ember mind kénytelen az újabb és újabb rohamokat átvészelni, miközben igyekszik felvenni velük a harcot. Persze nagy részük annak is örülne, ha tudhatná, minek köszönheti a heves, lüktető fájdalmat a fejében. Merthogy a migrén pontos okára a mai napig nem jöttek rá a kutatók, mindamellett egyértelmű, hogy a migrénnek genetikai okai is vannak, hiszen gyakran családon belül többen is szenvednek tőle.

Az egyes teóriák szerint a migrénes fejfájásnak elsődleges belső, illetve külső eredetű okai lehetnek. Az egyik teória szerint a migrén kialakulásának a hátterében úgynevezett hírvivő anyagok (neurotranszmitterek, mint pl. a szerotonin) állhatnak, melyek az idegsejtekben raktározódnak és ezek ingerlésekor szabadulnak fel. Ezek az anyagok felelősek azért, hogy gátló vagy aktiváló jelzéseket továbbítsanak az egyes szervek (mint például az erek, izmok, szív) felé. Ha ebben a folyamatban zavar keletkezik, akkor az adott esetben okozhatja a fájdalmat – a migrént.

Egy másik teória szerint a kialakulás hátterében a migrén-generátor állhat, mely szerint a fejfájás a migrén-generátor agytörzsben való működésére vezethető vissza. Ez egy adott agyterület túlérzékenységét vonja maga után, mely területen az idegrostok begyulladhatnak és az érfalak bizonyos anyagok számára jobban átjárhatóvá válnak. Az anyagok a vérerekbe kilépve a különböző fájdalom receptorok ingerlésével tulajdonképpen létrehozzák a migrénes fejfájást.

A belső tényezőkön (teóriákon) túl, természetesen léteznek külső kiváltók is, melyek eredményezhetnek migrénes fejfájást. Ilyen lehet a stressz, a rikító színek, a vakító fény, a klíma hirtelen változása, a túlzott fizikai megterhelés, a dohányzás, a kávé, a menstruáció, a terhesség, egyes ételek (bizonyos felvágottak, tejtermékek, borok, zöldségek, tésztafélék), de akár a csokoládé is. Ezeken túl akár székrekedés, de alvás-zavarok is okozhatnak migrénes fejfájást, mely tényezők megint csak azt támasztják alá, hogy a fájdalom jelentkezésének folyamata rendkívül komplex, a kiváltó tényezők sokszínűsége pedig szinte lehetetlenné teszi az eredeti okok kiszűrését és a megfelelő kezelést.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan lehet a migrénes fejfájást kezelni?

Lehetőség van gyógyszer nélküli terápiákra is. Illetve a jól ismert gyógyszeres kezelésekre. A gyógyszer mentes …

Leave a Reply