Kezdőlap / Divat-szépség / A nap éltető sugarai

A nap éltető sugarai

Néhány éve a barna bőr a divat. Egyre többen imádják a nap éltető sugarait. Mindenki gyors lesülésre, bronzbarna bőrre áhítozik, ezért órákig fekszik mozdulatlanul a forró napon. Pedig a mértéktelenség ebben is káros.
Az orvosok szerint a barna bőrszín egészséges és egyben szép is. Miért éltetőek a nap sugarai? Például a napfénynek köszönhetjük a csontrendszer fejlődéséhez szükséges D-vitamint. A napozás kifejezetten jót tesz a zsíros bőrnek. A naptól frissebbek, életvidámabbak leszünk, mert „mozgósulnak” szervezetünk rejtett energiatartalékai.
A barnaság titka
A bőrben lévő festékanyag, a pigment, a napfény ibolyántúli sugárzásának hatására jelenik meg. A pigmenttermelés akadályozza meg a leégést. A felső, lesült bőr védi a mélyebben fekvő, érzékenyebb sejteket. Fokozatosan napozzunk! Első alkalommal csak 15-20 percig, majd naponta emeljük az időtartamot. A felelőtlen napozás következménye az erős bőrgyulladás, ennek gyakori ismétlődése a bőr ráncosodásához s korai öregedéséhez vezethet. A fehér bőrűek, a kék szeműek, a vörös és a szőke hajú emberek különösen érzékenyek a napsugárral szemben. Már a napozás első napjaiban célszerű fényvédő faktort tartalmazó napozókészítményt használni.
A változás korában lévő emberek jelentős része gyógyszereket szed, s érzékenyebb a napfényre. Ezért minden esetben konzultáljanak az orvossal. A délelőtti és a délutáni napozás a legjobb, mert ilyenkor a nap sugarai nem merőlegesen tűznek a földre. Kevesen tudják, hogy fák alatt, szűrt fényben is lehet barnulni. Ne felejtsük el a napszemüveget: lehetőleg jó nagyot vegyünk magunknak. Nemcsak az erős, vakító fénytől védi szemünket, hanem a szemzugok környékén a ráncok kialakulását is megakadályozhatja. Szüleink még széles karimájú szalmakalapokkal védekeztek a nap sugarai ellen. Kövessük őket, kiváló a napszúrás vagy a hőguta ellen. Napozás előtt bőrünket tisztítsuk meg a sminktől, a szennyeződéstől, hogy szabadon lélegezhessen és szabadon érhesse a napfény.
Napozás után zuhanyozzunk le, és közömbös zsíros krémmel vagy bőrtápláló tejjel dörzsöljük be testünket, mert így nem szárad ki bőrünk. A szomjúság oltására legjobbak azok az italok, amelyek vizet és sót is tartalmaznak, mert izzadáskor mindkettőből veszítünk. Ajánljuk az ásványvizet, a gyümölcsleveket, a tejet vagy a csapvizet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

Hozzászólás