Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / A napkollektor működése

A napkollektor működése

Napról napra egyre nagyobb az érdeklődés a napenergia iránt. Ennek oka főleg az egyre emelkedő energia-ára. Ha valaki úgy dönt, hogy napkollektoros rendszert szeretne telepíteni a házába, érdemes utána néznie, hogy mik a teendői, milyen eljárással jár a folyamat, miért éri meg neki, és hogyan működik az egész rendszer.
Meleg víz előállítására napkollektoros rendszert bármilyen ház esetében lehet alkalmazni, mégis új házak esetében merül fel leggyakrabban ez az opció. Ennek az lehet az oka, hogy egy új ház építésekor a kezdetektől be lehet kalkulálni a napkollektor beépítését, könnyebb megtervezni, és átláthatóbb, hogy a beszerelése mennyiben befolyásolja az építkezést. Mivel a napkollektor a tetőn kap helyet, ebből a szempontból a tető minősége, állapota és dőlésszöge a meghatározó és megvizsgálandó pont. Hiszen a tető dőlésszöge és tájolása nagyban meghatározza és befolyásolja a rendszer hatékonyságának mértékét. Alapból érdemes úgy kialakítani a házat, vagy utólag gondoskodni arról, hogy minél kisebb legyen a hőveszteség. Ezt jól záródó nyílászárók segítségével és gondosan szigetelt falakkal segíthetjük elő. Ajánlott korszerű szellőztető rendszert is beépíteni, mert szellőztetés helyett télen ez is minimálisra csökkentheti a hőveszteséget. Egy a napenergiát felhasználó készülék beépítésével ősszel és tavasszal szinte teljesen, télen akár 50%-ban csökkenthetjük a hagyományos energiaforrások felhasználását. Ilyenkor a meleg víz előállításáról teljes mértékben gondoskodik a rendszer az általa begyűjtött napenergia révén.
Működése nagy vonalakban: a napkollektor begyűjti a nap hőjét (sajnos télen kevesebb a napsütéses órák száma), melyet egy a szállítására kirendelt folyadék levezet tetőről. Ez a szállítófolyadék tovább adja a hőt egy víztartályba, melynek egy része a főtésre megy el, másik része a használható víz. Ebből a tartályból indul el a meleg víz és halad át a fűtési rendszeren, és ha kihűlt, ugyanide tér vissza.
A napkollektor telepítése egy száz százalékosan biztos befektetés, megtérülése garantált, és teljesen környezetbarát módszer.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szélenergia hasznosítása

Napjaink egyik égető problémája a környezet szennyezés. Ennek egy elég jelentős része az energia termelés …

Hozzászólás