A napozásról

Ha a bőrt előzetes szoktatás nélkül érik hosszabb időn át a napfényben lévő ibolyántúli (UV) sugarak, az nemcsak leég, hanem idő előtt öregedésnek is indul., és nagyobb valószínűséggel alakulnak ki benne rákos elváltozások.
Mivel a bőrrák gyakorisága aggasztóan nő, az orvosok ma már rendkívüli óvatosságra intenek a napozással kapcsolatosan. Azt javasolják, hogy az első nap ne maradjuk fél óránál tovább a napon ( a vörös hajúak, illetve a kék szemű szőkék pedig legfeljebb 10-20 percig), és a napozás időtartamát apránként növeljük. Mindig használjunk napozókrémet – az orvosok ma már nem tartják elég hatásosnak a 8-asnál kisebb fényvédő faktorú készítményeket, s a szakértők többsége legalább 15-ös faktorú szereket javasol. A készítménnyel rendszeresen újra be kell kenni a bőrt, különösen fürdés után. A legforróbb napszakban 11 és 15 óra között nem ajánlatos napozni.
A vörös hajúak és világos bőrűek nagyon könnyen leégnek. A kisbabákat egyáltalán nem szabad napoztatni, és még a nagyobb gyermekekre is nagyon oda kell figyelni. Próbáljuk meg elérni, hogy a napon pólót és széles karimájú kalapot viseljenek még úszás közben is. Fürdést vagy zuhanyozást követően használjunk napozás utáni bőrnyugtató krémet.
Egyesek abban a tévhitben élnek, hogy ha nyaralás előtt elmennek párszor szoláriumba, hozzászoktatják bőrüket a napsütéshez, s biztonságosabban lebarnulhatnak. Mások egész évben szoláriumba járnak, hogy állandóan barna legyen a bőrük. A szakértők szerint azonban az UV-A sugárzás veszélyei miatt egyáltalán nem tanácsos szoláriumba járni. Aki erről nem akar lemondani, az évente legfeljebb két (legfeljebb 10-10 kezelésből álló) barnító kúrán vegyen részt.
A sárgarépában, és más narancssárga zöldségekben, gyümölcsökben, valamint a sötétzöld levélzöldségekben előforduló béta-karotin fokozott fogyasztása némi védelmet nyújthat a leégés ellen. Ennek két oka lehet: a béta-karotin a bőr sejtjeinek zsírtartalmában feloldódva segít az ibolyántúli sugárzás kiszűrésében, vagy antioxidáns hatásánál fogva semlegesíti az ártalmas szabad gyököket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply