Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A nefrózisban és a veseelégtelenségben szenvedő betegek étrendje

A nefrózisban és a veseelégtelenségben szenvedő betegek étrendje

A nefrózis tünetcsoport étrendje

A vese vizeletet nem választ (oligúriás), csökkentenünk kell tehát a folyadékbevitelt, és el kell hagyni a konyhasót. Az étrendet úgy kell összeállítani, hogy az sótlanul és élvezhető legyen.
Nagyfokú a fehérjeveszteség, ezért az étrend fehérjében gazdag legyen. A szükséges fehérjemennyiséget sajt, tojásfehérje, túró vagy hús alakjában nyújthatjuk. A koleszterinben gazdag, zsírdús ételeket hagyjuk ki az étrendből.
A diurézis megindulásakor a beteg kívánságára lehet fokozni a vízbevitelt, ha ez nem vezet testsúlynövekedéshez. A vizeletelválasztás megindulását is segíti a só- és folyadékszegény, fehérjékben gazdag étrend.
Az olyan beteg, akinek vízkórja már megszűnt, sem tekinthető teljesen egészségesnek. Az ételeket továbbra is sómentesen kell készíteni, felületi sózásra 1-2-3 g konyhasót lehet adni. A beteg testsúlyát állandóan ellenőrizni kell, és annyi sót lehet engedélyezni, amennyi mellett testsúlya nem emelkedik. Mivel a betegek leromlott állapotban vannak, szénhidrátban és fehérjében gazdag, zsírban és nátriumban szegény a diéta.

Vese elégtelenség (krónikus urémia) étrendje
Urémiás betegeknél, ha a maradéknitrogén jelentősen emelkedik (normálisan 25-40 mg`7,), a fehérjebevitelt a folyamat súlyosságának megfelelően kell csökkenteni. Újabban 18-20 g-ra csökkentjük a napi összfehérje-bevitelt. A betegnek azonban
közel 8400 kJ-ra (2000 kcal) szüksége van. Ez a kettő egyszerre megszokott konyhatechnikával nem valósítható meg (10 dkg búzaliszt, fehérjetartalma magában 10 g). Burgonyakeményítőből készült kenyér- és tésztafélékkel helyettesítjük a lisztből készült ételeket. Ezek nagy tápértékűek, s fehérjetartalmuk minimális.
A 18-20 g összfehérjének azonban tartalmaznia kell a minimális szükségletet a nélkülözhetetlen aminosavakból. Ezt a mennyiséget 250 g burgonya, 1 dl tej és 1 db tojás együttesen tartalmazza, ezeket energiában dús élelmiszerekkel, vajjal, szalonnával, mézzel, gyümőlcsízzel, cukorral, keményítőből készült kenyérrel és tésztafélékkel tetszőlegesen kiegészíthetünk.
Az étrend hatására a maradéknitrogén csökken, a beteg közérzete javul, étvágya nő, hányása, hányingere elmúlik és könnyű munkát is tud végezni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vérszegénység- anaemia

A vérszegénység nem azt jelenti, hogy kevesebb vérünk van, hanem azt, hogy a vér oxigénellátó …

Hozzászólás