Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Az allergiás kötőhártya-gyulladás

Az allergiás kötőhártya-gyulladás

Az allergiás kötőhártya-gyulladás akkor jelentkezik, ha a levegőben fellelhető allergének, melyekre a beteg érzékeny, megtelepednek a szem nyálkahártyáján, és beindítják az immunreakciót az adott helyen. Az ott termelt kémiai anyagok gyulladást idéznek elő a szemhéj belső falán. Ezeknek a kémiai anyagoknak az idegekre és véredényekre gyakorolt hatása váltja ki az olyan jól ismert tüneteket, mint a szemviszketés, a könnyezés, a vörös szemek vagy a duzzadt szemhéjak.
A legáltalánosabb allergiás szembetegség a szezonális allergiás kötőhártya-gyulladás, amelyet a fák, füvek, és gyomok virágpora okoz. Rendszerint gyermekeknél és fiataloknál jelentkezik, általában náthával együtt. A szezonális allergiás kötőhártya-gyulladás jelentkezése az érzékenység típusától és a növények beporzási idejétől függ.
Az egész éven át tartó allergiás kötőhártya-gyulladás hasonló a szezonálishoz, azzal a különbséggel, hogy egész évben tart. Ez rendszerint kevésbé súlyos, mint a szezonális. A betegek majdnem nyolcvan százaléka allergiás a házi porra is.
Sem a szezonális, sem az egész éves kötőhártya-gyulladás nem jelent veszélyt a látásra, kezelése főként a tünetek enyhítéséből áll. Van azonban egy olyan formája, amely a látást is fenyegeti, a szaru- és kötőhártya-gyulladás. Ez azonban igen ritka, a szembetegségek mindössze 0.1-0.5 százaléka. Leginkább a forró, száraz éghajlaton élő férfiakat érinti. A betegség további tünetei az allergiás tünetek mellett a fényérzékenység, a szemhéjrángás, a homályos látás, valamint a szem váladékozása.
Allergia esetében a szem gyulladása gyakran párosul náthás tünetekkel, viszkető orral, tüsszögéssel, orrfolyással. Súlyosabb allergiás nátha az orr belső falának duzzanatához is vezethet. Ez az egész éven át tartó nátha gyakran párosul asztmával.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás