Kezdőlap / Egészség és fitness / Depresszió / A negatív gondolkodásmód

A negatív gondolkodásmód

Miről ismerhető fel a negatív gondolkodásmód?
Első pillantásra talán feleslegesnek tűnhet ez a kérdés. Pedig egyáltalán nem könnyű felismerni, hogy egy gondolkodás negatív-e. Ez azzal függ össze, hogy, az emberek általában meg vannak győződve gondolataik helyességéről. És ez egy nagyon fontos felismerés.
Az emberek általában meg vannak győződve arról, amit gondolnak.

Ha például Ön azt gondolja:

„Mindig mindent rosszul csinálok” és ezért depressziós, akkor Ön ebben a pillanatban meg van róla győződve, hogy valóban mindig mindent rosszul csinál. Egy pillanatig nem kételkedik gondolkodása helyességében.
Ha csak viccből mondaná, vagy szándékosan túlozna, akkor nem lenne depressziós.

Egy apró kísérlet:

Mondja most önmagának teljesen tudatosan azt, hogy: „Egy bomba van a székem alatt, és mindjárt felrobban.” Kimondta? Mondja ki.

Nos, hogy érzi magát? Érez félelmet?

Valószínűleg nem. De miért nem érez félelmet? „Mert nem hiszem el”, gondolja Ön.
Pontosan. Az ok, amiért nem érez félelmet, nem más, mint hogy nincs arról meggyőződve, hogy a szobájában bomba található. Csak ezért maradt nyugodt.
Ha szentül hinné, hogy a bomba ott van, akkor megijedne és pánikba esne.
Ebből látható, hogy egy gondolat csak akkor hívja elő a hozzá tartozó én elemeket, ha Ön azt a gondolatot igaznak véli. Most tegyük fel egy pillanatra, Önnek meggyőződése, hogy egy bombán ül, ami pillanatokon belül felrobban.
Megkérdőjelezné-e ezt a meggyőződését?

Nem. Egy pillanatig sem kételkedne benne. Nem is jutna eszébe olyan, hogy ezzel valami nincs rendben. Félelmet, pánikot érezne és sietve elhagyná a szobát. Ezzel csak azt akartam szemléltetni, hogy általában nem szoktuk megkérdőjelezni saját gondolatainkat, hanem meg vagyunk győződve az igazunkról. Általában az érzéseinket követjük, és abból indulunk ki, hogy ha nem lenne bomba a szék alatt, akkor nem is esnénk pánikba.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A depresszió irányítja a testet és a lelket

ÉrzésekA boldogtalanság érzése az első jele annak, hogy ön lehangolt. Szomorúnak, csüggedtnek érzi magát és …

Hozzászólás