Kezdőlap / Egészség és fitness / Vegetarianizmus / Vegetarianizmus gyerekkorban

Vegetarianizmus gyerekkorban

Vannak gyerekek, akik kiskoruktól kezdve elutasítják a szájukba adott húsfalatokat, mások vegetáriánus családban nőnek fel, így természetes számukra, hogy nem kerül hús az étkezőasztalra. Esetükben felmerül a kérdés: károsodnak-e emiatt?
A szigorú veganizmus, vagyis minden állati eredetű termék mellőzése nem ajánlott a gyermekek számára, hiszen a hús mellett a tojás és a tejtermékek is rengeteg kalciumot és D-vitamint tartalmaznak, amik a növésben lévő szervezet számára elengedhetetlenek a csontok, a fogak és az idegrendszer fejlődéséhez. Nélkülözhetetlen, hogy fogyasszon a gyerek mindennap megfelelő arányban tejterméket, gyümölcsöt (főleg a vas feldolgozásához szükséges magas C-vitamin tartalmú citrusféléket), zöldséget, gabonaféléket, és ha lehet, halat is.
Az orvosi szakvélemények szerint egy lakto-ovo-vegetáriánus vagy szemivegetáriánus kisgyermek fejlődése semmiben nem marad el egy mindenevő kisgyermek fejlődési értékeitől. Sőt, mivel napjainkban egyre több a gyerekkori elhízás, a tudatosabb étrend követése révén egészségesebb felnőttkor vár a vegetarianizmust választó csemetékre. A szülőknek minden esetben figyelniük kell, hogy gyermekük D-vitamin, kalcium, vas és B12 vitamin-pótlására, és arra, hogy elegendő kalóriához jussanak. A vegán étrend ugyanis energiában szegényebb, mint a hagyományos étrend. Fontos, hogy semmit ne erőltessünk rá a gyerekre! Ha bizonytalanok vagyunk a témában, inkább kérjük ki egy orvos személyre szabott véleményét az interneten való kutatás helyett.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vegetáriánus étrend önmagában nem garancia az egészséges élethez.

Három csoportba sorolhatók azok az emberek akik: – az igazi vegetáriánus nem esznek húst, vagy …

Hozzászólás