Kezdőlap / Társadalom / Házasság / A nyitott házasság korlátai

A nyitott házasság korlátai

Naivitás lenne azt hinni, hogy a nyitott házasság pusztán elhatározás kérdése, és egyik napról a másikra megvalósítható. Ez, egyetlen házasságon belül is csak fokozatosan, évek során sikerülhet, szélesebb körű elterjedése pedig nyilvánvalóan évtizedeket vesz igénybe.
A legfőbb nehézség abból adódik, hogy a házasság tartalmának korszerűsítése évszázadok során beidegzett, mélyen gyökerező előítéletekbe ütközik. Csak fokozza a nehézséget, hogy ezek az előítéletek sokszor nem is tudatosak, nem megfogalmazottak; az emberek többnyire maguk sem tudják, hogy honnan szedték, vagy miért gondolják úgy, mégis belső ellenállást éreznek, veszélyesnek, képtelennek, megvalósíthatatlannak érzik mindazt, ami tudattalan előítéleteikkel ütközik. Az első reagálás rendszerint valamilyen fenyegetettség érzés; mintha ki akarnák húzni a lába alól a talajt, az ember elkezd kapaszkodni abba, amit eddig biztosnak és magától értetődőnek látott.
Aki – képletesen szólva – nem áll biztosan a lábán, az fél minden újtól, minden változástól, és igyekszik azt elhárítani magától. Ilyenkor szinte törvényszerűen működésbe lépnek az ún. elhárító mechanizmusok: az elfojtás, a kivetítés, a racionalizálás stb. Az utóbbi pl. azt jelenti, hogy elfogadhatónak látszó ürügyeket keresünk egy hasznos, de nehéz feladat alól való kibújáshoz vagy egy ésszerűtlen magatartás igazolásához. Az eleve elhárítás lehetetlenné teszi, hogy érdemben foglalkozzunk egy kérdéssel, hogy közelebbről megismerjük, s ennek alapján tudatos és átgondolt ítéletet alkossunk róla.
A „kényelmetlen” témák elhárításának egyik gyakori módja, hogy tréfálkozunk, viccet csinálunk belőle. A szexualitással kapcsolatos viccek tömege tanúskodik erről. Előrelátható, hogy a nyitott házasság gondolata is vicctéma lesz, ha bekerül a köztudatba. Természetesen azok fogják gyártani és legjobban élvezni az ilyen vicceket, akik nem mernek szembenézni zárt házasságuk problémáival. Sajnos, a vicc nagyon „komoly” fegyvere a problémaelhárításnak, mert megnehezíti, hogy komolyan vegyünk egy problémát. Ami a viccelődést és általában az elhárítást lehetővé teszi, az csaknem mindig a félreértés vagy a kérdés túlzott leegyszerűsítése.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás