Kezdőlap / Állatok / Halak / A Petit kölönte s a Négyszarvú skorpióhal

A Petit kölönte s a Négyszarvú skorpióhal

Petit kölönte Cottus petiti
Jegyei: teste csaknem orsó alakú, hátul oldalról lapított, feje a többi kölöntefajhoz viszonyítva kicsi, lapított. Szemei nagyon magasan ülnek. Kopoltyúfedőjén erős tüske van; kopoltyúny1ása szűk, a kopoltyúhártyák elválasztva, az isztmusszal összenőttek. Oldalvonala – helyenként megszakadva – a testoldal közepén a farokúszó tövéig terjed. Pikkelyei kicsinyek. Két hátúszója közül az első 5-7 (többnyire 6) tüskés sugárral, a második 15-16 (többnyire 16) lágy sugárral; farok alatti úszója 11-13 (többnyire 12) lágy sugárral; a mellúszók igen nagyok, alsó sugaraik megvastagodtak és túlnyúlnak az úszó bőrén; hasúszói mellállásúak, rövidek; farokúszója hosszúra nyúlt, lekerekített. (Az ívásra kész nőstények háromszögletű genitális nyílással.) Színezete: élőhelyétől függően a csaknem feketétől a zöldessárgáig változik, háta és oldalai ez utóbbi esetben 6 barnás keresztsávval vagy foltsorral. Piros szemgyűrűje van. Hát- és mellúszói, valamint a farokúszó barnán foltos sugarakkal, has- és farok alatti úszóik nem foltosak, áttetszőek. Testhossza: 3-5 cm, max. 6 cm. Élőhelye: gyors folyású patakok tiszta, hideg (13 °C) és mésztartalmú vize a Lez forrásvidékén (Dél-Franciaország). Életmódja: fürge csellékkel és csíkfélékkel társul. Szaporodásbiológiája valószínűleg hasonlít a botos kölöntééhez. Tápláléka: apró fenéklakók (bolharákok, tegzeslárvák).

Négyszarvú skorpióhal Myoxocepha/us quadricornis
Jegyei: teste békalárvára emlékeztet, feje széles, lapított. Szájnyílása széles, végállású, orra felett 2 kis tüske van; a fejtetőn 4 szivacsos-csontos kinövés. Kopoltyúfedői 2, az elő-kopoltyúfedők 4 tüskével (a felső a leghosszabb); kopoltyúnyílása széles, a kopoltyúhártya nem nőtt össze az isztmusszal. Pikkelyei kicsinyek, a hát és az oldalvonal között egy vagy több sorban csontos bütykök vannak. Két hátúszója közül az első 7-9 tüskés sugárral, a második magas, fonálszerűen meghosszabbodott 13-16 lágy sugárral; mellúszói nagyok, legyező alakúak, alsó sugaraik megvastagodtak és túlnyúlnak az úszó bőrén; hasúszói mellállásúak, a belső sugár csak kevéssel rövidebb a külsőnél; farokúszója lekerekített. Nincs úszóhólyagja. Színezete: háta szürkésbarna, oldalai sárgásak, hasa fehér. A fején lévő csontos bütykök szürkéssárgák. Úszói sötét foltsorokkal. Testhossza: édesvízi formák 10-25 cm, tengeri formák max. 60 cm-ig (Bering-szoros). Élőhelye: az északi félteke parti vizei, jégkori reliktumként hideg vizű mély tavak is, ritkább a folyók alsó szakaszán; Európában a Balti- és Jeges-tenger vidékén. Életmódja: sekély vízben élő fenékhal. December és január között ívik. A csomókban lerakott ikrákat a hím őrzi. A kelési idő kb. 5 hét. Tápláléka: férgek, apró rákok, fenékhalak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A halak beszédének oka

Sok állat tájékozódásra is használja a hangját, mintha valamilyen hanghullámos lokátort működtetne. A delfinek ultrahangos …

Hozzászólás