Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / A pókcsípés allergia

A pókcsípés allergia

Magyarországon emberre veszélyes mérges pók nem honos, de az egzotikus állatok köztük a különböző mérges pókok tartása miatt egyre több mérges pók fajta jelenik meg. S bizony a megunt házi kedvencek sokszor az utcán köthetnek ki. Az egzotikus állat tartása nagyobb felelősséggel jár, hiszen mivel nem honosak, nincs természetes ellenségük, ami később nagyobb bajokat is okozhat. Azonban az tudni kell, hogy az itt élő pókoknak is van mérgük. Ez a fehérjékből álló vegyület azonban nem halálos, de a csípésük még így sem kellemes érzés. A pókok nem támadnak emberre, mérgüket csak védekezésre használják. A pók nagy többsége éjszaki aktívabb. Ekkor kerülhet be hálószobába, ahol ágyba forgolódó emberről azt hihetik, hogy támadni készül. Ekkor védekezés képen csípnek, általában több alkalommal is egymás után. A pók és a csípés mérete között nincs összefüggés – a nagy pókok nem csípnek nagyobbat, és nem is veszélyesebb vagy fájdalmasabb a marásuk.
A pókcsípés helyén pici piros folt látható, fehér vagy piros középrésszel, amely idővel fájdalmassá válik.
A pókok nem terjesztenek betegségeket és a pókcsípés-allergia is ritka.
A csípés helyét kenjük be hűsítő kenőccsel, amely csillapítja a viszketést és pár nap alatt elmúlik.
Megelőzés: Alaposan takarítsuk az ágy környékét, rendszeresen porszívózzuk ki az ágy alatti részt és az ágyneműtartót.
Néhány praktikus tanács, ami minden csípésnél hasznos lehet:
Mossuk meg a csípést szappanos vízzel – ez segíthet eltávolítani a bőrön lévő maradék mérget, allergént.
Kenjük be a csípés helyét be hűsítő krémmel, tegyünk rá jégkockát
Ne vakarjuk el a csípés helyét. ! Ha valaki nem tudja megállni, akkor csakis ujjbeggyel, semmiképpen ne körömmel! A vakarástól minden csípés elfertőződhet, és könnyen ótvarrá alakulhat, amely azután már másokat is megfertőzhet! Ezért ha a csípés nedvedzik, pörkös lesz, forduljon orvoshoz!
Ha nincs otthon semmiféle krém, vegyen elő egy uborkát, vágja ketté, és tegye a csípésre! Az uborka hűsít, és gyorsítja a bőr gyógyulását.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

1 hozzászólás

  1. Ágoston Bíborka

    nyáron találtam egy sol-x nevű gélt, ami rovarcsípésekre van és pókcsípésre is kipróbáltam már, arra is nagyon hatásos és hamar elmulasztja. szúnyog és darázscsípét is kentem már vele, arra is nagyon jó.

Hozzászólás