A retardáció

Retardációt okoznak a belső elválasztású mirigyek, illetve az anyagcsere bizonyos zavarai. A pajzsmirigyműködés egyik öröklött rendellenessége okozza a kreténizmust, melyben a törpeszerű fizikai növekedés szellemi elmaradással társul. Ha az élet első néhány hónapjában felismerik a zavart és pajzsmirigykivonatokat adnak a gyermeknek, a fejlődés normálisan alakul. Ritkábban előforduló zavar a fenilketonuria. Az ilyen betegségnél a szervezet nem képes lebontani (kémiailag felhasználni) egy fenilalanin nevű anyagot. Ha korán felismerik a zavart és a csecsemő étrendjét úgy állítják be, hogy az kevés fenilalanint tartalmazzon, akkor a csecsemő normálisan fog fejlődni; egyébként viszont súlyosan elmarad az értelmi fejlődésben.
Századunkban az orvosi világ sokáig hajlott afelé, hogy minden olyan betegséget pszichoszomatikusnak nyilvánítson, amelynek keletkezésében egyaránt jelentős szerepet játszanak a pszichikus és a fizikai tényezők. Két kitűnő pszichiáter felvetette például, hogy valószínűleg a király fizikai tünetei is ilyen pszichoszomatikus tünetek voltak, sőt azt is megkockáztatta, hogy esetleg ezeket orvosai találták ki, hogy elrejtsék a király brültségét. Ezzel szemben Macalpine és Hunter nemrég kimutatták, hogy III. Györgynek porfíriája volt, és ezt a betegséget egészen Mária skót királynőig vezették vissza a királyi családban; onnantól kezdve pedig Nagy Frigyes porosz uralkodónál, az uralkodóház számos más tagjánál, és III. György ma két élő, meg nem nevezett leszármazottjánál is sikerült kimutatni. Ezek a diagnózisok egyértelműen bizonyítják, hogy az örökletes, alkati zavar valóban jelen volt a királyi családban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alvás

Ahogy a testbeszéd-például a testtartás, a mimika a tekintet-éber állapotban uralkodik pillanatnyi érzéseinkről, hangulatainkról, alvás …

Leave a Reply