Kezdőlap / Egészség és fitness / A rettegett „E” betűk élelmiszereinkben

A rettegett „E” betűk élelmiszereinkben

Manapság szinte az összes előre gyártott élelmiszerben található az emberek által rettegett „E” betűs adalékanyagoktól. Ha megnézzük kedvenc termékünket, biztosak lehetünk benne, hogy abban is lesz néhány ún. E-számmal jelzett anyag. De igazából tudjuk, hogy ezek mit jelentenek és tényleg károsak?
Sokan sajnos nincsenek tisztában az E-számokkal, noha aggódnak kártékony hatásuk miatt. Az E-számozási rendszert az Európai Közösség fejlesztette ki az 1960-as években. Az egységes rendszer kialakítására azért volt szükség, mert fennállt a veszély, hogy a különböző országokban élő emberek félrefordítanak, rosszul értelmeznek egy-egy adalékot, aminek súlyos következményei lehetnek. Így született meg ez az egységes rendszer, mely négy csoportra bontja az anyagokat. A csoportok elkülönülnek egymástól, de előfordulhatnak átfedések:
Első csoport: színezékek (E100-E199); második csoport: tartósítószerek (E200-E299); harmadik csoport: antioxidánsok és antioxidáns szinergisták (E300-E399); negyedik csoport: emulgeálók, stabilizátorok, sűrítők, zselésítők (E400-E499).
Ha figyelmesen elolvassuk a csoportokat és van egy kis háttérismeretünk, akkor máris rájöhetünk, bizony nem csak haszontalan anyagokat sorolnak az E-számok közé. Az antioxidánsok ugyanis épp hogy rendkívül hasznos és nélkülözhetetlen anyagok szervezetünk számára. Erre jó példa az aszkorbinsav (E300) ami közismert nevén a C-vitamin. Azt is fontos megemlíteni, hogy a kevésbé egészséges vegyületekből sincs túl nagy mennyiség egy-egy termékben, hiszen szigorú szabályok vannak a mennyiségek meghatározására. Ami talán kiválthat néhány emberben ellenérzést, az az lehet, hogy nem várt túlérzékenység léphet fel néha. Ilyen túlérzékenység azonban természetes anyagnál is előfordul, például gyümölcsöknél.
Sok természetes és gondosan megválogatott előre gyártott élelmiszerek fogyasztása nem valószínű, hogy bármi bajt vált ki a szervezetben, éppen ezért teljesen felesleges számolni az „E”-ket. A mai világunkban szinte mindenben van valamilyen adalékanyag és ezzel meg kell barátkozni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás