Kezdőlap / Állatok / Rovarok / A selyemhernyó

A selyemhernyó

A selyemhernyók számos fa levelét megeszik – egyik fajtájuk például a tölgyfa leveleit szereti-,a legfinomabb selyem azonban az eperlevelekkel etetett hernyók gubójából nyerhető.
Kínában az eperfát bokrokban nevelik, hogy könnyű legyen a levelek betakarítása és a hernyók etetése.
A selyemhernyókat tavasszal, két hónapos intenzív munkával nevelik. Amint megjelenek az eperbokron a levelek, az előző évben hideg helyen tárolt tojásokat azonnal kikeltetik. Keltetésük körülbelül 8 napig tart, majd a hernyókat csaknem egy hónapon keresztül etetik az eperlevelekkel. Testsúlyuk ezalatt 10 000-szeresére nő. Az evésben még a légzés sem korlátozza őket, mivel a testükön, lévő lyukakon keresztül kapnak levegőt.
Negyedik vedlésük után a selyemhernyók nekilátnak gubójuk szövésének. Váladék jellegű anyagot választanak ki a testük hosszában futó két szövőmirigyből. A selyemfonal végül ennek a két szálnak az összefonódásából jön létre.
Először finom hálóval rögzítik magukat, majd fejüket, egy nyolcas formát leíró mozgással ide-oda csóválják, és lassan felépítik a vízhatlan gubót, amelybe teljesen belegubóznak. A teljes gubó létrehozása körülbelül három napig tart. Ez alatt a hernyó mintegy 300 000 mozdulatot végez a fejével.
Ha minden a maga természetes útján halad, a hernyó közel 2 hét alatt alakul át lepkévé. Ekkor termel egy enzimet, amely meglágyítja a gubó falát, így ki tud belőle szabadulni, hogy újból kezdje életciklusát.
Sajnos a gyakorlatban azonban csak annak a néhánynak van erre lehetősége, amelyeket a következő évi tojások érdekében életben hagynak. A többit megölik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A botsáska

Sokan idegenkednek a rovaroktól, és inkább irtják, mint házi kedvencként tartják őket. Ez a legtöbb …

Hozzászólás