Kezdőlap / Állatok / Halak / A Sügér és a Fogas süllő

A Sügér és a Fogas süllő

Sügér Perca fluviatilis
Jegyei: háta élőhelye szerint változó magasságú, orra tömpe, szájnyílása széles, végállású. Kopoltyúfedői hátrafelé kicsúcsosodóak, erős tüskével. Pikkelyei aprók, fésűsek, 58-67 van az oldalvonal mentén. Két hátúszója közül az első 13-17 tüskés sugárral, a második 1-2 tüskés és 13-16 lágy sugárral; farok alatti úszója 2 tüskés és 8-10 lágy sugárral. Színezete: háta a sötétszürkétől a kékesig vagy olajzöldesig; oldala világosabb, 6-9 sötét keresztsávval vagy villás csíkkal; hasa a fehértől a vörhenyesig változik, ezüstös csillogású. Az első hátúszó hátsó végén fekete folt van. A hasúszók és a farok alatti úszó pirosas. A hímek élénkebben színezettek, mint a nőstények. Testhossza: 20-35 cm, max. 51 cm. Élőhelye: álló- és folyóvizek (1000 m-es magasságig), Európában elterjedt; hazánkban is gyakori.
Életmódja: helyéhez ragaszkodik, kedveli a tiszta, nem túl sebes sodrású, szilárd aljzatú vizeket; a fiatalok rajban élnek, az idősebb példányok gyakran kifejezetten magányos természetűek. A helytől változóan, március és június között ívik (ívási vízhőmérséklet 7-8 °C). Az 1,5-2 mm átmérőjű ikráit hosszú, hálószerű kocsonyás szalagban vízinövényekre, kövekre, alámerült ágakra rakja. A kelési idő 2-3 hét. Tápláléka: gerinctelen állatok, halikra és -ivadék, apró halak.

Fogas süllő Stizostedion lucioperca
Jegyei: teste nagyon nyújtott, a csukáéhoz hasonló, orra hosszú és hegyes, végállású szájnyílása széles. Állkapcsai egyenlőtlenül fogazottak (kis kefefogak, köztük nagy ebfogak). Kopoltyúfedői kis tüskével, az elülső kopoltyúfedő fogazott. Apró fésűs pikkelyek, 80-97 az oldalvonal mentén; a fej oldalai csupaszok vagy csak részben pikkelyezettek. Két, csaknem azonos hosszúságú hátúszója közül az első 13-15 tüskés sugárral, a második 1-2 tüskés és 19-23 lágy sugárral: farok alatti úszója 2 tüskés és 11-13 lágy sugárral. Színezete: háta sötét, a zöldestől a szürkéig: oldala világosabb, a fiatalokon 8-10 sötét keresztsávval; hasa fehéres. Hátúszói sötét pontsorokkal, a farokúszó apró, fekete foltokkal. Testhossza: 40-70 cm, max. 130 cm. Élőhelye: nagyobb folyók, tavak, tározók, előnyben részesíti a nyáron zavarosabb, melegebb, kemény aljzatú vizeket. Hazánk álló- és folyóvizeiben egyaránt otthonos, legnagyobb számban a Balatonban fogják („balatoni fogas”).
Életmódja: magányosan él, a nyílt vízben vadászik. Április-májusban ívik (9 °C vízhőmérséklettől). Ragadós, 1-1,5 mm átmérőjű ikrái (150 000-200 000 nősténykilogrammonként) egyesével tapadnak meg gyökereken és alámerült faágakon. Az ikrákat a hím őrzi. A kelési idő kb. 1 hét. Tápláléka: kishalak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás