Kezdőlap / Társadalom / Házasság / A szabad kapcsolatlétesítés előnyei és veszélyei

A szabad kapcsolatlétesítés előnyei és veszélyei

A szabadon létesített külső kapcsolatok legfőbb előnye, hogy elősegíthetik a házastársak személyiségfejlődését, egyéni képességeik teljesebb kibontakozását, ami nem marad elszigetelt élmény, hanem fejlesztően hat a másikra és gazdagítja a kapcsolatot.
Egy másik előny, hogy a külső kapcsolat révén mintegy új szemmel láthatjuk saját problémáinkat, s a házastársunk megértéséhez is közelebb kerülhetünk. A zárt házasság csak az azonos neműekkel való barátkozást „nézi el” többé-kevésbé; ez erősíti a feleség nőiességét, a férj férfiasságát, de nem hozza őket közelebb egymáshoz, inkább a különbségeket növeli. Csak a másneműekkel való szabad barátkozás hozhat olyan tapasztalatokat, amelyek a házastárs megértését segítik elő. Kétségtelen azonban, hogy a szabadon létesített külső kapcsolatok sem mentesek az általános szabály érvénye alól, miszerint minden emberi kapcsolat több-kevesebb kockázatot is jelent; nemcsak előnyei, hanem hátrányai is lehetnek. „Mi a biztosítéka annak – kérdezik sokan -, hogy a külső kapcsolatok kölcsönös engedélyezése nem vezet elhidegüléshez? Mi történik, ha a külső partner sokkal csinosabb, vonzóbb stb., vagy ha szerelem jön létre?”
Minden szabadság kockázatot és felelősséget jelent, nem pedig garancialevelet minden lehetséges veszély ellen. Hamis illúziókat keltenék, ha azt írnám, hogy a kapcsolatlétesítés szabadsága biztosítja a házasság stabilitását, vagy, hogy egy korszerű tartalmú házasság sohasem bomolhat fel. Előfordulhat, hogy olyan emberrel találkozunk, aki sok szempontból jobban megfelel igényeinknek, mint a házastárs. Ha ez a kapcsolat tartósan kielégítőbbnek és fejlesztőbb hatásúnak bizonyul, felmerülhet a kérdés, hogy nem kellene-e az új helyzetnek megfelelően átrendezni az életet. Talán mondanom sem kell, hogy a válás egy olyan házasságban, ahol mindkét fél lelkileg önálló, autonóm ember, sokkal könnyebben megoldható, és sokkal kevesebb megrázkódtatással jár, mint a hagyományos házasság felbomlásakor.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyermekvállalás előtti kor

A családtervezés lényegéből következik, hogy a gyermekek megszületése akkor optimális, ha a biológiai (testi érettség), …

Hozzászólás