Kezdőlap / Állatok / Kutya / A szaruhártya betegségei

A szaruhártya betegségei

A szaruhártya (kornea) betegségeit külső hatások, általános vírusfertőzések és öröklött hajlam okozhatják. Sérülései erős fájdalommal járnak, a szemvizsgálathoz ezért helyi érzéstelenítésre is szükség lehet.
Felületi horzsolások következtében a sérült terület környezeténél kevésbé csillogó, matt. Kétes esetekben fluoreszceint cseppentenek a szembe, így a felületi hiányok jellegzetes zöldes színben fénylenek fel. Mély sérülések vagy mélyre hatolt idegen testek esetén részlegesen elszürkülhet a szaruhártya, és erek jelennek meg a korábban átlátszó szövetben. Belső vírusfertőzések, a könnymirigyek degenerációja és örökletes szembetegségek (tacskó, pekingi, németjuhász) következtében a szaruhártya egésze megbetegszik, sötét színű pigmentek rakódhatnak le benne.
Súlyosabb gyulladásokat és fertőzéseket antibiotikum- és kortizon tartalmú kenőcsökkel vagy helyileg adott injekciókkal kezeljük. Az idegen testeket eltávolítjuk, az átható szaruhártya-sérüléseket össze kell varrni. A szaruhártyasebet mesterségesen képzett kötő-hártyalebennyel vagy a harmadik szemhéj rögzítésével védhetjük. Az amúgy is rossz vérellátottságú szaruhártya gyógyulását enyhén izgató hatású, ezáltal vérkeringést fokozó kenőcsökkel és a szövetépítést támogató kenőcsök adásával segíthetjük. Az izgató hatású készítmények jódvegyületek vagy például cukor mellett, gyakran kortizont is tartalmaznak. A sérült részek regenerálódását A-vitaminnal segíthetjük. Túlzott szöveti reakció következtében jelentkező érburjánzást a szaruhártyaszél elektromos roncsolásával lehet megállítani. Az öröklött pigment lerakódások egész életre szóló kezelést igényelnek, mert az elváltozások műtéti eltávolítás ellenére is kiújulnak. Helyi kezelésre antibiotikum- és kortizon tartalmú kenőcsöket használnak. Tartós hatású kortizon készítményeket helyileg és általánosan is kaphat a beteg. A-vitamint minden esetben tanácsos adni. A szaruhártya műtéti pótlása állatoknál is lehetséges, ehhez azonban egészséges donorszemre van szükség.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Mopsz, aki úgy tud nézni…

MOPSZ csupa nagybetűvel. Édes, aranyos, vidám kis kutya. És úgy tud nézni a gülü szemeivel, …

Hozzászólás