Kezdőlap / Állatok / Kutya / A könnymirigy betegségei

A könnymirigy betegségei

A szemhéjszéli mirigyek gyulladásos elváltozásai (árpa, jégárpa) és növedékei, a felmetszést követően éles szélű sebészeti kaparókanállal távolíthatók el. A pislogó hártya mirigyei a harmadik szemhéj belső oldalán helyeződnek; a mirigyszövet begyulladhat, burjánzásnak indulhat, ilyenkor feltűnően kivörösödnek, megduzzadnak, és erős könnyfolyás jelentkezik. Amennyiben nyugtató hatású kenőcsökkel nem érünk el gyógyulást, műtéti körülmények között (narkózis), éles szélű kaparókanállal kell eltávolítani a mirigyeket.
A fenti okok mindegyike kiválthat kötőhártyahurutot, amelyet a gyulladásokhoz hasonlóan kell kezelni. A kipirult és gyulladt kötőhártya általános betegségek: vírusfertőzések, például szopornyica, vesekárosodások vagy májkárosodások kísérő tünete is lehet. Az alapbetegség gyógyítását követően a szemtünetek is megszűnnek.
A szem hirtelen jelentkező, fájdalommal járó, erős izgalma esetén idegen testre (homok, faszálka, toklász, tüske, rovarok) kell gondolni. A szaruhártyába fúródott idegen test esetén a szem vizsgálata (nagyítóval) és az idegen test eltávolítása helyi érzéstelenítésben vagy altatásban történik.
Az orr-könnyjárat eltömődését, mely különösen rövid orrú fajtáknál gyakori, átöblítéssel lehet megszüntetni. Ha a könnymirigyek degenerációja következtében nem termelődik elegendő könny, a szemet, különösen a szaruhártyát kiszáradás fenyegeti. Amennyiben mesterséges könnypótlókkal nem sikerül a szemet nedvesen tartani, az egyik nyálmirigy kivezető csövét (ductus parotideus) kell műtéti úton áthelyezni, ily módon megoldható a szem nedvesítése.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Mopsz, aki úgy tud nézni…

MOPSZ csupa nagybetűvel. Édes, aranyos, vidám kis kutya. És úgy tud nézni a gülü szemeivel, …

Hozzászólás