Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / A Szarvasi Arborétum

A Szarvasi Arborétum

A Szarvasi Arborétum, azaz a Pepi-kert története már több mint 200 éves. Az akkori magyar grófoknak köszönhetően jött létre a ma elzárt, több mint 1500 (közülük 1200 lomhullató és 300 féle fenyőfélével) cserje- és fafajt számon tartó, 80 hektáros terület. A kert ma országszerte ismert és kedvelt sétáló és pihenő hely.

A terület kezdetben Bolza János tulajdonában volt, az első ültetések is neki köszönhetőek. A kert előtt egyszerű füves és fás liget volt itt, majd a Körösök szabályozásának és az árvízveszély megszűnésének köszönhetően a liget kiépítése megkezdődött. Kezdetekben erdőtelepítések folytak itt, majd hazánkban nem őshonos növények is a kertbe kerültek. A területet később Borza Pál nevezte el Pepi-kertnek.

A Szarvasi Arborétum egész évben nyitva áll és minden évszakban más-más arcát mutatja. Télen a lombtalan erdők, a hóval fedett ágak és a tűlevelűek zöldellése teszi izgalmassá a kertet. Tavasszal a virágba boruló fák, cserjék és virágok (ibolya, liliom, stb.) a kert fő attrakciói. Nyáron a cserjék virágzásán van a fő hangsúly, míg ősszel a lombszíneződés kezdődik, mely csodás arany- és rozsdaszínű leveleivel rendkívül izgalmas élmény.

A kertben nem csak fák és cserjék, hanem lágyszárú növények, gombák is megtalálhatóam, illetve izgalmas és változatos állatvilággal is rendelkezik. Találkozhatunk a sétánk során denevérekkel, baglyokkal és más madarakkal, de kisebb emlősök és a sokszínű rovarvilág is megmutathatja magát.

A kertben számos útvonal, táblák és feliratok segítik a tájékozódást. A nézelődés mellett a területen egyéb lehetőségek is vannak. A bejárat mellett rögtön egy növényárudával találhatjuk szembe magunkat, ahol többek között a parkban levő növények közül is vásárolhatunk, illetve egyéb ajándéktárgyakat vehetünk. A kert melletti holtágban sétahajózási lehetőség is van, mely 45 perces út során a Bolza kastéllyal és hazánk legnagyobb holtágának szépségeivel is megismerkedhetünk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás