Napenergia

A napenergia: A Napban lejátszódó mag fúziós folyamat során keletkező energiát jelenti.
Ennek az energiának egy része szétsugárzódik a Nap köré. A Föld Naptól való távolságának megfelelően merőleges síkba terjed az iránya.

A Napenergia sugárzó fény és hő, melyet az emberek hasznosítottak már ősidők óta számos fejlődő technikával. A napsugárzás és a napenergiával működő erőforrások, mint pl. szél-hullám és vízenergia melyek a legtöbb rendelkezésre álló megújuló energia a Földön. Ennek mindössze egy töredékét használják napenergiára.
A napenergia felhasználása kizárólag az emberi találékonyságon múlik. A napenergiát több mindenre használják, mint pl. fűtés, vízmelegítés. A napenergia leggyakoribb felhasználása a napelemek által valósul meg.
A solar technológia nagyjából jellemzi a napenergia passzív avagy aktivitását attól függően, hogyan rögzítik, és terjesztik.
Aktív hasznosítások közé tartozik a termikus energia gyűjtők kihasználása, míg a passzív egy orientációs épületet kedvező hőtároló tulajdonságokkal látnak el.

A következő nap előállította energiákat használják főként:

  • Fotovoltaikus: Ezek villamos energiát termelnek közvetlenül a napfényből.
  • Solar meleg víz: Ez a vízfűtését jelenti napenergiával.
  • Solar villamos: Ez a nap melege segítségével villamos energia előállítására képes.
  • Passzív napenergia: Ezek épület elemeket jelentenek, melyek a napenergiáját használják fel.
  • Solar folyamat (fűtés és hűtés): Ipari és nem kereskedelmi felhasználásra használják a nap melegét.

A napelemeket leginkább jelenleg kis áram mennyiség szükségességekor használják, mint pl. karóra, számológép vagy ventilátor. De bizonyos esetekben nagy mennyiségű áram szüksége esetén is, ahol nincs lehetőség a vezetékes hálózat kiépítésére mint pl. fúrótorony, világítótorony, távoli településeken.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szélenergia hasznosítása

Napjaink egyik égető problémája a környezet szennyezés. Ennek egy elég jelentős része az energia termelés …

Hozzászólás