A biomassza

A biomassza növények, termés, melléktermékek, növényi és állati hulladékok összessége, melyek energetikailag hasznosíthatóak. A biomasszákkal fosszilis energiahordozók válthatók ki. Használatával a bányászott energiahordozók megtakaríthatóak, melyek felhasználásának elkerülésével csökkenthetjük a levegő szennyezettségét, megakadályozhatjuk a globális felmelegedést. Megújuló energiaforrás, mivel minden évben újratermelődik.
Három féle módon használhatjuk fel: eltüzelhetjük, elgázosíthatjuk, vagy üzemanyagként hasznosítjuk.
A tüzelhető biomasszák általában alacsony nedvességtartalmúak, így magas a fűtőértékük. Fontos követelmény velük szemben, hogy az éghetetlen tartalmuk ne roncsolják szét a kazánberendezést, ne olvadjanak bele, valamint ne szennyezzék nagymértékben a levegőt. Legjellemzőbb ilyen anyagok a tűzifa apríték, fahulladékok, fűrészpor, szalma és az energiafű.
Az elgázosítható biomasszák általában nagy nedvességtartalommal rendelkeznek, növényi vagy állati hulladékokból állnak. Ezek lehetnek cukortartalmú és zöld növények és állati trágyák. Az elgázosítás kazánban történik, ahol az égés folyamán ún. generátorgázt nyerünk.
Két alapvető üzemanyagot helyettesíthetünk vele. Egyik a benzin. Ezt bioetanollal helyettesítjük, ami magas cukor-, keményítő-, vagy cellulóztartalmú növényekből készül. A másik ilyen anyag a diesel, amit a biodízel helyettesít. Ez olajtartalmú növényekből nyerhető ki sajtolással és vegyszeres kezeléssel.
Magyarországon a megújuló energiák közül a biomasszát tudjuk a legnagyobb mértékben és hatékonysággal hasznosítani. Fő biomassza alapanyagaink a fűz-, akác- és nyárfák, valamint a mezőgazdasági és erdészeti hulladékok, szerves melléktermékek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szélenergia hasznosítása

Napjaink egyik égető problémája a környezet szennyezés. Ennek egy elég jelentős része az energia termelés …

Hozzászólás