Kezdőlap / Állatok / Kutya / A szopornyica

A szopornyica

A szopornyica gyakori és sokszor halálos kimenetelű vírusos betegség, amely napjainkban már megelőzhető az állat védőoltásával. A szopornyica már a XVIII század második fele óta ismert állatbetegség. A világon mindenütt találkozhatunk vele és elsősorban a fiatal kutyákra veszélyes.
A szopornyica az embere nem veszélyes.
A betegség terjesztésében fertőzött kutyának van döntő szerepe, ugyanis a betegség már a lappangási idő tovább terjedhet a beteg állat különféle váladékaival, ezek közül elsősorban az orrváladékkal és a vizelettel. A szopornyica közvetlen érintkezéssel, illetve takarmány, ivóvíz, sőt a kutya személyes eszközeinek közvetítésével terjed. A betegség még napjainkban is egyes vidékeken 3-4 évenként kifejezett járványokat okoz, mivel a keverék kutyák nagy része nincs beoltva szopornyica ellen.
A vírus a szájon át vagy belégzéssel kerül az állat szervezetébe, ahol a torok tájéki nyirokszövetekben szaporodik el, majd innen a vérbe jutva az egész szervezetbe eljut.
A fertőzéstől a betegség első tünetének a kialakulásáig általában 4-9 nap telik el, amely a szabadban, jól tartott és egyébként egészséges kutyákon, a meleg évszakokban tünetmentesen vagy enyhe lázas tünetekkel zajlik le, ez azonban nehéz észre venni. Maga a betegség magas lázzal (39,5-40,5C°) kezdődik. A kutya viselkedése megváltozik, bágyadt, étvágytalan lesz. Hányhat és az ürüléke is híggá változik. Hamarosan az összes nyálkahártyájára kiterjedő hurut keletkezik. A kutya köhögni kezd és orrából, a szájából és a szeméből ragadós sárgás fehér váladék ürül. A vírus tüdőgyulladást és hasmenést okoz. Súlyosabb esetben izomrángás és rángó görcsök is észlelhetőek. Időben megkezdett (48 óra) és megfelelő gondos ápolással és állatorvosi kezeléssel a betegség nagyrészt gyógyítható, de nem minden esetben ezért a legjobb a megelőzés. A szopornyica elleni védőoltás három hónapos kortól adható be.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ausztrál silky terrier

Közepes termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, szeme kék. Fülei fejéhez simulnak. Kissé magas ágyéka van, …

Hozzászólás