A tavasz gyomja

Egyre többen tüsszögünk, ha jön a jó idő. A virágok és fűfélék szezonjában bizony fel kell készülnünk az orrfújás és a piros szem ellen. A parlagfű Észak- Amerikából származik, gyomnövényként van számon tartva. Hamar elterjedt nálunk is. Először Svájcban majd egész Európa területén. Évről- évre egyre többen lesznek allergiások.
Maga a növényt könnyű felismerni, igaz sokan összekeverik az ürömmel. Jellegzetesen az útmentén, a vasútmentén és az elhagyott területeken jelennek meg. Könnyen terjed a szél által. Irtani sokféleképpen tudjuk. Lehet az újfajta vegyszerekhez nyúlni, de azzal könnyen mást is ki irthatunk, nem csak a gazt. Ezen kívül a parlagfű a jól ápolt gyepben nem tud elterjedni. És végső esetben a kaszálással, fűnyírással is segíthetünk eltüntetni a parlagfüvet.
Amiről fontos tudnunk, hogy a parlagfű irtása mindenkinek kötelező. Ha mi nem is vagyunk rá allergiások és talán nem is érdekelnek mások gondjai, akkor is törvény kötelez rá, hogy ne hagyjuk elszaporodni és megnőni ezt a növényt. Mint említettem már a különböző opciókat, de a kiskertben és kisebb területeken sokan kézzel próbálják gyökeresen eltüntetni a problémát. Ilyenkor mindenképpen figyeljünk, hogy legyen rajtunk védőkesztyű, hiszen a bőr érintkezésével is elkaphatjuk az allergiás tüneteket. Visszatérve, a parlagfű irtását folyamatosan figyelik, főleg földbirtokosoknál és nagyobb területeken. A bírság húszezer forinttól ötmillió forintig terjedő összeg is lehet.
Fontos figyelnünk arra, ha véletlenül kirándulás közben olyan területre tévedünk, ahol elterjedt a parlagfű, mindenképpen arcunk elé kössünk kendőt és figyeljünk, hogy ne érjen hozzá a bőrünkhöz. Attól, hogy nem vagyunk rá allergiások, hamar azzá válhatunk. Lehet, hogy csak évek múlva jön ki, de a végeredmény ugyanaz lesz. Ha már elkaptuk az allergiát, akkor beszéljünk háziorvosunkkal, hamar kiderülhet, hogy esetleg a többi fűfélére is érzékenyek vagyunk, vagy csak kifejezetten erre az egy fajtára. Fontos a megelőzés és a kezelés.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabaduljunk meg az allergiás tünetektől!

Több gyógyszerünk van az allergia tüneteinek enyhítésére. Ezek közül a legfontosabbak az antihisztaminok. A kezelőorvos …

Hozzászólás