Kezdőlap / Egészség és fitness / A tehéntej fogyasztás negatív hatásai

A tehéntej fogyasztás negatív hatásai

A tej, főleg pedig a tehéntej megtalálható minden család háztartásában, előszeretettel fogyasztjuk reggeli müzlikhez, a kávéban, vagy kakaóval, hiszen köztudott tény: a tej és a tejtermékek egészségesek, minél többet kell fogyasztani belőlük. Ám a legújabb kutatások ezt a kijelentést kezdik megcáfolni, kiderült, hogy mégsem annyira jó szervezetünknek a tehéntej, mint azt eddig gondoltuk volna.
Bár valóban gazdag kálciumban, fehérjékben, zsírban, szénhidrátban, A-, B- és B12 vitaminban, körülbelül ugyanennyi érv szól ellene is, ami talán meglepő lehet.
Növeli a daganatos megbetegedések kockázatát, különösképpen petefészekrák előfordulásával járhat együtt a tejfogyasztás. Zsír- és koleszterintartalma miatt a szív- és érrendszeri megbetegedések, érelmeszesedés velejárója; időskori szürkehájog kialakuláshoz vezet a benne található glaktóz. Mivel vasban szegény, nagyban felelős a gyermekek vérszegénységéért és a kisbabáknál előforduló bélvérzésért. Kétéves korig nem javasolt a tehéntej, mert növeli az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának lehetőségét és különböző allergiákat is kiválthat.
Bár fontosak az emberi szervezetnek a fehérjék és ebben bővelkedik kedvenc italunk, mégis sok szakember szerint az állati fehérje nem egészséges. Gyomorfájást, hasmenést, puffadást okoz, amelyért a tejben található laktóz a felelős, hiszen ezt a szervezet nem képes lebontani. Emellett sokszor túlságosan zsíros és a mai sokszor hormonokkal kezelt, antibiotikumokat kapó jószágok esetében a tejbe is kerül ezekből az anyagokból, melyeket még a pasztőrözés sem képes teljesen eltávolítani.
Ilyen sok ellenérv mellet felmerül a kérdés, vajon szabad-e inni egyáltalán tejet? Természetesen mértéket tartva lehet, de ajánlatos alacsony zsírtartalmú, pasztőrözött tejet vásárolni és a heti 1-2 liter bőven elég lenne. A kieső vitaminokat lehet más ételekkel is pótolni. Befejezésül még hozzá lehet tenni, hogy két éves korig lehetőleg mellőzzük gyermekek esetében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás