Kezdőlap / Állatok / Halak / A Tengeri és a Kősüllő

A Tengeri és a Kősüllő

Tengeri süllő Stizostedion marina
Jegyei: háta valamivel magasabb, mint a fogas süllőé, hasvonala lefelé domborodó. Állkapcsain apró kefefogak és nagy ebfogak vannak. Kopoltyúfedőin kis tüske, az elő-kopoltyúfedő fogazott. A szemek közti távolság sokkal nagyobb, mint a szem átmérője. Apró fésűs pikkelyek, 75-88 az oldalvonal mentén; fejtetője, a fej oldalai és kopoltyúfedői erősebben pikkelyezettek, mint a fogas süllőé. Két hátúszója közül az első 13-14 tüskés sugárral, a második 2-4 tüskés és 15-18 lágy sugárral; farok alatti úszója 2-3 tüskés és 10-11 lágy sugárral, viszonylag rövid, éppen úgy, mint a második hátúszó. Színezete: háta sötétszürke, zöldes csillogással; oldala világosabb, homokszínű, széles, sötét keresztsávokkal; hasa a fehérestől az ezüstszínűig. Valamennyi úszója áttetsző, szürke; az első hátúszó hátulsó végén mélyfekete folt van. Testhossza: 30-50 cm, max. 62 cm. Élőhelye: köves aljzatú, sekély parti vizek.
Életmódja:jobbára a tengerben és a brakkvízben tartózkodik, ahonnét ívás idején a nagyobb folyók alsó szakaszaira úszik fel. Április-májusban ívik. Ragadós ikráit (kb. 13 000-125 000) édesvízben (ritkábban brakkvízben) kövekre, növényekre vagy gyökerekre rakja. 3-5 évesen ivarérett, legtovább 10 évig él. Tápláléka: főként apró fenékhalak (például gébfélék).

Kősüllő nStizostedion volgensis
Jegyei: karcsúbb, mint a fogas süllő, orra hosszú, hegyes, szájnyílása széles, végállású. ÁIIkapcsán apró kefefogak nőttek, de ebfoga nincs. Kopoltyúfedői kis tüskével, az elő-kopoltyúfedő fogazott. A szemek közti távolság egyenlő vagy rövidebb a szem átmérőjénél. Pikkelyei aprók, fésűsek, 70-73 van az oldalvonal mentén; a fejtető, a fej oldalai és a kopoltyúfedők pikkelyezettek. Két hátúszója közül az első igen magas, 1014 tüskés sugárral, a második 1-2 tüskés és 20-22 lágy sugárral; farok alatti úszója 2-3 tüskés és 9-10 lágysugárral. Színezete: háta és oldalai a zöldesszürkétől az ólomszürkéig; hasoldala ezüstfehér. A fiatalok oldalán 8-10 barna keresztsáv van, amely később rendszerint elmosódik. Hátúszója szürke, többnyire hosszanti sávokba rendeződött fekete foItokkal; farokúszója apró, keresztsávokban ülő fekete foltokkal; páros úszói és a farok alatti úszó sárgásszürkék. Testhossza: 25-30 cm, max. 35 cm. Élőhelye: nagyobb folyók, a tengerben és a brakkvízben ritka. Hazánkban a Balatonban és a nagyobb folyókban találhatók állományai.
Életmódja: a meleg, nyugodt, kemény aljzatú vizeket kedveli, amelyek nyáron kissé zavarossá válnak. Április-májusban, 12-15 °C vízhőmérsékleten ívik. Ragadós ikráit kövek vagy növények közé rakja le. 3-4 évesen ivarérett. Tápláléka: kisebb halak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás