Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / A tengerimalac ápolása

A tengerimalac ápolása

A tengerimalac egészségügyi ápolásához a következők tartoznak: körömápolás, fürdetés, fésülés. A jó közérzet, és jókedv fenntartásához pedig játékokat is biztosíthatunk kedvencünknek. A tengerimalac karmát havonta egyszer érdemes levágni, hiszen nem tudja úgy koptatni, mint vadon élő társai. Ehhez beszerezhető speciális körömvágó olló is, de sima körömcsipesz is megteszi, ha ügyesek vagyunk. Arra kell figyelni, hogy az érbe ne vágjunk bele, ha a malac körme fehér, vagy átlátszó, ez könnyű lesz. Azonban ha nem látni pontosan, inkább csak kevesebbet vágjunk. Ha mégis megsértettük és vérezni kezd, alkoholmentes fertőtlenítővel kenjük be.
A malac nagyon élvezi a fürdetést, szeret lubickolni. Átlagosan két-három havonta javasolt, vagy ritkábban megfürdetni az állatot, 5cm-es vízben, de semmiképpen ne érjen a víz a hasa aljánál feljebb. Tengerimalacnak gyártott sampont tegyünk a vízben, és finoman dörzsöljük bele a bundájába, úgy, hogy a fejét, és a füleit kihagyjuk, az ne is legyen vizes. Majd langyos vízzel öblítsük le, és óvatosan szárítsuk meg, hogy meg ne fázzon. Időnként meg is fésülhetjük a szőrét, olyan heti rendszerességgel. Ha hozzá van szoktatva, úgy fogja érezni, mintha simogatnánk. A hosszú szőrű malaccal óvatosan bánjunk, ne akarjuk mindenáron kifésülni a szőrét, csak aprólékosan, nehogy az fájdalmat okozzon neki. A göndör szőrűt, pedig ne fésüljük.
Malacunknak kedveskedhetünk néha egy kis játékkal. Szeret kint a szobába futkosni, főleg ha ezt társával művelheti. Adhatunk neki olyan alagutat, amiben kényelmesen elfér, és tud benne bujkálni, de soha ne adjunk neki hörcsögök számára gyártott futókereket! Ezzel nem tud játszani, és könnyen sérülést szerezhet magának vele, plusz a gerince sem bírja a megterhelést. Helyette hintaággyal, vagy zöldségtartó golyóval kedveskedhetünk neki.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aranyhörcsög

Az aranyhörcsögöt mint hobbiállatot mindössze száz éve fedezték fel, és azóta tartják kis kedvencként. A …

Leave a Reply