Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / A tengerimalac szaporodása

A tengerimalac szaporodása

A nőstény tengerimalac nagyon hamar, már 4-5 hetes korában ivaréretté válik. Ezért nagyon fontos, hogy ne legyen együtt tartva a hímmel, mert ilyen fiatal korában még nem képes egészséges utódokat világra hozni, és az ő élete is kockázatossá válik. A megfelelő kor a fedeztetésre az 5-6 hónapos kor, és ez 10 hónapos koráig tart. Ha eddig a malac ez idő alatt nem esik teherbe, utána már nem szabad kockáztatnunk, mert az egészsége függ tőle.
A tengerimalac nemét viszonylag könnyen megállapíthatjuk, a nőstény nemi szerve y, míg a hímé i betűhöz hasonlítható. A nőstény tengerimalac vemhessége általában 68 nap. A legfontosabb, hogy a vemhes nőstényt megfelelően tápláljuk, és mindig friss vizet biztosítsunk neki, valamint elegendő mozgást. A legjobb, ha ilyenkor is társaival együtt van, de ellés után nem egészséges, ha a hím mellette van, mert ismét megtermékenyítheti. Az ellésen általában a nőstény könnyedén átesik, és rögtön leápolja a kicsinyeit. A kis tengerimalacok nyitott szemmel, szőrösen jönnek a világra, és már megvannak a fogaik is, így hamar elkezdhetik az anyatej mellett a szilárd táplálék fogyasztását. Az újszülöttek már a születés után egy-két órával elkezdenek mászkálni. Ha valamilyen oknál fogva az anya nem akar szoptatni, tegyük őket külön egy nyugodt helyre, hogy felébredhessenek benne az anyai ösztönök. Egy ellés alkalmával általában 3-5 kölyök jön világra. A kicsiket négyhetes korukig szoptatja az anya, azután lehet őket leválasztani, majd nemek szerint is szétválasztani.
Ha szaporítani akarjuk a tengerimalacainkat, felelősséggel kell végiggondolnunk a teendőinket, és mindazt, hogy képesek vagyunk e mindegyik állat számára megfelelő ellátást, és helyet biztosítani.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csincsilla lakása

A csincsillának nagyon nagy a helyigénye, éppen ezért érdemes átgondolni, hogy el tudjuk e normális …

2 hozzászólás

  1. csípem az ilyen kis állatkákat :)

  2. Én is szeretem őket, nekem kettő is van otthon :)

Leave a Reply