Kezdőlap / Terhesség / A terhesség előtti előtti rizikófaktorok

A terhesség előtti előtti rizikófaktorok

1. A magas vérnyomás. Ilyenkor a terhesség alatt gyakori ellenőrzésre és sok esetben gyógyszeres kezelésre van szükség. E nélkül gyakoribbá válhat a terhesség alatti úgynevezett mérgezéses állapot (toxikózis), és bizonyos szervi (például vese-) károsodások alakulhatnak ki.
2. A májbetegségek. A korábbi vagy esetleg fennálló májbetegségekre is oda kell figyelni, bár a jelenlegi tapasztalatok régebbi félelmeinket szerencsére jórészt nem igazolták.
3. A vesebetegségek és a húgyúti fertőzések. Jelentőségüket az adja meg, hogy a vesének van a legszorosabb kapcsolata a terhesség specifikus szervével, a lepénnyel, emiatt a vesebetegeket helyes felkészíteni a tervezett terhességre, és a vizelet folyamatos ellenőrzésére kell törekedni.
4. Az allergiás betegek (például asztma) állapota a terhesség alatt gyakorta változik (szerencsére inkább javul), de esetenként fokozott gondozásra, esetleg intenzívebb kezelésre lehet szükség. Mindez ma már veszélytelenül megoldható, ha időben felkészülnek rá és ha a korszerű kezelési elveket érvényesítik.
5. Az elmebetegségek. Ilyenkor jobb lenne a terhességtől tartózkodni. Ha a beteg mégis vállalni akarja a gyermeket, speciális gondozást igényel. A tudathasadás esetén, különösen a gyermekágyban nemritkán jelentkező rosszabbodásra kell gondolni, míg a depressziós betegségekben, a terhesség alatt is szükséges egyik gyógyszer (lítium) alkalmazását kell megfontolni.
6. Az alkoholbetegség (iszákosság és alkoholizmus). Sajnos, ma már a fiatalabb nőknél is előfordul. Nekik csak akkor lenne szabad terhességre vállalkozni, ha már a fogamzás előtt gátat tudnak vetni káros szenvedélyüknek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fiú vagy lány?

A gyerekvállalás az egyik legcsodálatosabb élmény egy pár, de az egyes ember életében is. A …

Hozzászólás