Kezdőlap / Terhesség / A terhesség előtti előtti rizikófaktorok

A terhesség előtti előtti rizikófaktorok

1. A magas vérnyomás. Ilyenkor a terhesség alatt gyakori ellenőrzésre és sok esetben gyógyszeres kezelésre van szükség. E nélkül gyakoribbá válhat a terhesség alatti úgynevezett mérgezéses állapot (toxikózis), és bizonyos szervi (például vese-) károsodások alakulhatnak ki.
2. A májbetegségek. A korábbi vagy esetleg fennálló májbetegségekre is oda kell figyelni, bár a jelenlegi tapasztalatok régebbi félelmeinket szerencsére jórészt nem igazolták.
3. A vesebetegségek és a húgyúti fertőzések. Jelentőségüket az adja meg, hogy a vesének van a legszorosabb kapcsolata a terhesség specifikus szervével, a lepénnyel, emiatt a vesebetegeket helyes felkészíteni a tervezett terhességre, és a vizelet folyamatos ellenőrzésére kell törekedni.
4. Az allergiás betegek (például asztma) állapota a terhesség alatt gyakorta változik (szerencsére inkább javul), de esetenként fokozott gondozásra, esetleg intenzívebb kezelésre lehet szükség. Mindez ma már veszélytelenül megoldható, ha időben felkészülnek rá és ha a korszerű kezelési elveket érvényesítik.
5. Az elmebetegségek. Ilyenkor jobb lenne a terhességtől tartózkodni. Ha a beteg mégis vállalni akarja a gyermeket, speciális gondozást igényel. A tudathasadás esetén, különösen a gyermekágyban nemritkán jelentkező rosszabbodásra kell gondolni, míg a depressziós betegségekben, a terhesség alatt is szükséges egyik gyógyszer (lítium) alkalmazását kell megfontolni.
6. Az alkoholbetegség (iszákosság és alkoholizmus). Sajnos, ma már a fiatalabb nőknél is előfordul. Nekik csak akkor lenne szabad terhességre vállalkozni, ha már a fogamzás előtt gátat tudnak vetni káros szenvedélyüknek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt

Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem …

Hozzászólás