Kezdőlap / Terhesség / A családtervező nő egészségi alkalmassága

A családtervező nő egészségi alkalmassága

Ennek megállapítása a leendő anya kórelőzményének (anamnézisének) felvételével történik.
Ha ugyanis olyan idült vagy heveny betegségre derül fény, amely a nő terhességvállalását befolyásolhatja, akkor megfelelő vizsgálatokkal és kezelésekkel kell a „más állapotra” felkészíteni. Gyakoriságuk és hatásuk miatt a következő betegségek a legfontosabbak:
1. Epilepszia. A terhesség alatt a görcskészség gyakorta fokozódik, ezért általában a gyógyszeradagok növelésére van szükség. Az epilepsziaellenes gyógyszerek néhány típusa azonban kismértékben növeli bizonyos veleszületett rendellenességek előfordulását. Így még a fogamzás előtt olyan gyógyszerekre kell átállni, amely biztosítja mind a leendő terhes, mind a magzat egészségének védelmét. Már ekkor érdemes felhívni a figyelmet a terhesség alatt szükséges teendőkre (például K-vitamin-adagolás).
2. Cukorbetegség. A cukorbetegség és a terhesség rossz hatással vannak egymásra. A cukorbetegség némileg növeli a terhesség alatti anyai szövődményeket és a magzati ártalmak veszélyét. Az sem közömbös, hogy a terhesség megingathatja a szénhidrátanyagcserének a korábbi kezeléssel kialakított egyensúlyát. Éppen ezért már a fogamzás előtt fel kell készülni a cukorbeteg terhes speciális és fokozott gondozására.
3. A pajzsmirigybetegségek. A terhesség alatti „más állapot” miatt elsősorban e szerv fokozott működése az, amely körültekintőbb gondozást igényel. Ennek elmaradásakor gyakrabban kell számolni a terhesség megszakadásával. Korábban féltünk a pajzsmirigybetegségek terhesség alatti kezelésétől. Az újabb tapasztalatok szerint – megfelelő ellátás mellett – nem kell tartani gyakoribb és súlyosabb magzati ártalmaktól.
4. A szív- és keringési rendszer betegségei. Ezek elbírálásakor egyrészt a terhesség alatti jelentős testsúlynövekedésre, másrészt a keringési rendszer fokozott megterhelésére kell gondolni. A terhesség végén a méh-lepény-magzat egységen egy perc alatt közel egy liter vér folyik át! A keringési rendszer fejletlensége (például az úgynevezett cseppszív) esetén a terhesség utolsó hónapjaiban fizikai kíméletre van szükség. A korábbi szívizomgyulladás fokozott és speciális gondoskodást is igényel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex terhesség alatt

Nem kell választani a gyerekvállalás és a szex között. Ha figyeltek egymásra, ez az időszak …

Hozzászólás