Kezdőlap / Terhesség / Terhesség előtti vizsgálatok

Terhesség előtti vizsgálatok

1. A szembetegségek. Egyebek mellett időben kell gondolni a szülés alatti nyomásfokozódás esetleges ártalmasságára. Ez császármetszés révén általában kivédhető.
2. Daganatos megbetegedések. Fennálló rosszindulatú daganatos megbetegedés (tehát rák) a sugár- és gyógyszerkezelés miatt általában nem teszi lehetővé a terhességvállalást. A sikeres gyógykezelés után 1-5 évvel vállalt terhességekben is speciális teendők adódnak.
3. Veleszületett rendellenességek. A leendő terhes esetleges csípőficama, veleszületett szívhibája, gerincferdülése stb. is speciális gondozást igényel az anyai kockázat csökkentése érdekében.
4. Egyéb betegségek. Számos más, ritka betegség (például sclerosis multiplex, myasthenia gravis, tbc, colitis ulcerosa, a vérképző rendszer különböző ártalmai) is igénylik a szakorvossal történő együttműködést a tervezett fogamzás előtt.
A lényeg az, hogy általában, már a családtervező nők fenti betegségei esetén sem kell a terhességvállalástól tartózkodni. Két teendőt viszont gondosan teljesíteni kell. Egyfelől már a fogamzás előtt, szakorvos bevonásával kell a terhességre felkészülni. A progresszív betegellátás keretében, e speciális feladatokra szakosodott orvoscsoportok munkájától várható a legtöbb siker. Ide a genetikai tanácsadók, a család- és nővédelmi tanácsadók és a kérdésben járatos szakorvosok révén lehet eljutni. Másfelől, szükség esetén, az egész terhesség alatt és a szülés során speciális gondozást, esetleg speciális körülményeket (például kórházi ellátást) kell biztosítani.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt

Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem …

Hozzászólás