Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A természet ajándéka, a cirtomfűolaj

A természet ajándéka, a cirtomfűolaj

Manapság számtalan helyen találkozhatunk illóolajokkal, és sokat hallunk azok jótékony hatásairól. Felhasználásuk sokrétűbb, mint gondolnánk. 
Az illóolajokat a szépségiparban, a gyógyszeriparban használják fel leginkább, de a házi gyógymódokban is nagy szerepe van, illetve az étkezésbe is bele lehet csempészni, bizonyos ételek ízesítésére, fűszerezésére. 
Nevükből is látszik legfontosabb jellemzőjük a bennük lévő illatanyag. 
A citromfűolaj latin neve aetheroleum melissae. A citromfű leveleiből készül, elsősorban nyugtató hatása miatt igen széles körben elterjedt a használata. Magát a citromfüvet gyógyteaként is fogyaszthatjuk, főleg elalvás előtt ajánlott egy csészével fogyasztani a kellemesebb alvás érdekében. A növény leveleinek jellegzetesen erős citrom illata van, ha megdörzsöljük, sokáig érezhetjük kezünkön. 
A citromfűolajat már az ókorban is használták, lehet vele egyes ételeket ízesíteni, illetve a gyógyászatban főleg aromaterápiás masszázs során fejti ki jótékony hatását. Az izmokat ellazítja, fürdőzés során a vízbe csepegtetve pedig ellazítja a testet és a lelket is, stresszes életünkben nagyon jó szolgálatot tud tenni egy ilyen pihenő. Ezen kívül jótékonyan hat az emésztési panaszokra is, fejfájásra, reumás tünetekre is. Ecseteléssel még a herpeszre is használható, mivel antibakteriális hatása is van. 
Érdemes beszerezni egy pár tövet, és elültetni akár a kertben, akár cserépben, mivel ellenálló, gyorsan terjedő növény, így mindig kéznél van, akár frissen szedve is felhasználhatjuk, de leveleit eltehetjük télire is, illetve házilag is készíthetünk citromfűolajat. Hat, nyolc szál citromfüvet megmosunk, egy üvegbe belerakjuk, öntünk hozzá pár deciliter olajat, majd az üveget lezárt állapotában pár hétig pihentetjük.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply