Kezdőlap / Testépítés / A testépítés története

A testépítés története

A testi izomgyakorlatok az emberiséggel egyidősek. Hippokratész, az orvoslás atyja szilárdan hitt abban, hogy a titokzatos betegségek, melyekre akkoriban nem ismertek gyógymódot erősítő gyakorlatokkal gyógyíthatók. Jelmondata „Az élet a mozgás.” volt.

A testépítő sport megteremtőjének mindenki Eugene Sandow-t tekinti, aki 1867-ben Poroszországban született. Állítólag gyermekkorában igencsak betegeskedő és gyenge volt. Azonban már fiatalon is súlyzókkal nehezített gyakorlatokat kezdett végezni fizikai állapotának állandó javítására, melynek köszönhetően néhány év megfeszített munka után atlétatermetre tett szert. Többféle edzésmódszert kísérletezett ki pályafutása során, mígnem 26 éves korára tökéletes testalkatot ért el (70 cm derékbőség, 44 cm kar, egy kézzel több, mint 100 kg-ot tudott fölemelni). Mindezek után saját példáján keresztül igyekezett megkedveltetni másokat is a testépítés szépségeivel, könyvet is megjelentetett saját módszeréről.

Mint minden sportágnak, természetesen a testépítésnek is voltak buktatói, míg megerősítette magát a köztudatban, mely leginkább az USA-ban terjedt leginkább a XX. század elején. 1903-tól évente bemutatókat rendeztek a sportág jegyében, majd 1923-ban Charles Atlas – akkori legizmosabb férfi – képes testépítő könyvet jelentetett meg, mely a fiatalok körében óriási népszerűségnek örvendett, hatalmas népszerűség övezte a testépítést. Egyre több versenyt rendeztek meg, minden évben súlyemelő bajnokság volt, majd 1939-ben megrendezték az első Mr. Amerika testépítő versenyt is.

1945 után egyre több más országban is elkezdtek működni a testépítő szövetségek, mely a sportág tagoltságához vezetett. 1946-ban létrejön az IFBB (International Federation of Body-Builders), melybe az évek során majd’ minden ország csatlakozott. A szervezet célja a testépítés nemzetközi terjesztése, támogatása volt.

Az 1970-es év az IFBB történetében nagy sikert hozott, felvették a Nemzetközi Sportszövetségek Nagygyűlésébe, így hivatalosan is felhatalmazták, hogy összehangolja és irányítsa a világ amatőr testépítő tevékenységét. Később a sportág bekerült az olimpiai játékok műsorára is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Testépítő versenyek

A testépítés egy esztétikai sport, ebből kifolyólag a versenyeken semmiféle “sporttevékenység” nincs, nem a fizikai …

Hozzászólás