Kezdőlap / Állatok / Halak / A Varangygéb és a Folyami géb

A Varangygéb és a Folyami géb

Varangy géb Mesogobius batrachocephalus
Jegyei: erősen megnyúlt teste alacsony (testmagassága 5 1/3-szor van a teljes hosszban). Feje hosszú, lapított (a fejhossz négyszer a teljes hosszban). Szájnyílása igen széles, ferdén felfelé irányuló; alsó állkapcsa hosszú, jól láthatóan előreálló, ajkai vaskosak. Szemei nagyok, előrenéznek. Faroknyele hosszabb, mint amilyen magas. 68-84 pikkely egy hosszanti sorban; a fejtető, a tarkó, a kopoltyúfedők és a fej oldalai pikkelyek nélkül. Két hátúszója szorosan egymás mellett, az első 6 tüskés sugárral, a második 1 tüskés és 16-18 lágy sugárral, valamivel magasabb, mint az első hátúszó; farok alatti úszója 1 tüskés és 1316 lágy sugárral; mellúszói nagyok, lekerekítettek. Hasúszói tapadókoronggá alakultak. Színezete: a világosszürkétől a sárgásbarnáig, szabálytalan sötétbarna foltokkal és csíkokkal. Úszói (a hasúszók kivételével) sötétbarna szalagokkal. Testhossza: 2530 cm, max. 35 cm (a Fekete-tenger vidékének legnagyobb gébfaja).
Élőhelye: a Fekete- és az Azovi-tenger sekély parti részei, brakkvizű lagúnák és folyódelták (például a Dnyeszter, Bug és Dnyeper torkolatai), ritkábban a folyók alsó szakaszai és partközeli édesvizű tavak. Életmódja: március-áprilisban, a partközeli vizekben ívik; a hím fészekhelyet készít a revírben, amelyet őriz és gondoz. Tápláléka: apró rákok, halak.

Folyami géb Neogobius fluviatilis
Jegyei: teste zömök, csak mérsékelten nyújtott (a testmagasság ‘/s-a a teljes hossznak). Feje hosszú, gyengén lapított, csak kissé szélesebb, mint magas (a fejhossz ‘/s-e a teljes hossznak). Szájnyílása széles, csaknem vízszintes; alsó állkapcsa alig áll előre, ajkai vékonyak. Faroknyele hosszabb, mint amilyen magas. 58-65 pikkely van egy hosszanti sorban; tarkója pikkelyezett (26 pikkely a fej és a hátúszó töve között). Két különálló hátúszója közül az első 6 tüskés sugárral, a második 1 tüskés és 15-18 lágy sugárral, amelyek hátrafelé kisebbednek; farok alatti úszója 1 tüskés és 13-16 lágy sugárral. Színezete: a szürkésbarnától a sárgásbarnáig, szabálytalan sötétbarna foltokkal és szalagokkal. A mellúszók töve felett sötétbarna folt van. Hátúszói és a farokúszó barna pontsorokkal ékes. A nászruhás hím fekete, páratlan úszói világosan szegettek. Testhossza: 15-18 cm, max. 25 cm.
Élőhelye: a Fekete- és az Azovi-tenger sekély parti részei, ahonnan messzire felúszik a nagy folyókba, a Fekete-és Márvány-tenger teljes területe. A Balatonban 1970 óta tömeges. Azóta hazánk néhány tavában és folyószakaszain is kialakultak állományai. Védett! Életmódja: 2. életéve végén ivarérett. A hím fészket készít, és a lerakott ikrákat a kikelésig őrzi és gondozza. Tápláléka: főképpen apró rákok és kishalak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Akvarisztika kezdőknek

Általában két okból érdekelhetnek minket a halak: vagy megesszük, vagy megcsodáljuk őket. Most a második …

Leave a Reply