Kezdőlap / Társadalom / Házasság / A visszacsatolás

A visszacsatolás

Ez a technikai műszó a kibernetikából, vagyis a vezérlés tudományából került be a kommunikációelméletbe és a pszichológiába, amikor kiderült, hogy az emberek közötti kapcsolatokban is nagy szerepet játszó jelenségről van szó. Az általános tétel azt mondja ki, hogy minden önszabályozó rendszerben s maga az ember, illetve a partnerkapcsolat is ilyen – a szabályozás a visszacsatolás vagy visszajelentés révén történik.
Egy kapcsolatot vagy beszélgetést is csak akkor tudunk szabályozni, irányítani, ha visszajelentéseket kapunk arról, hogy szavaink vagy tetteink kiváltották-e a várt hatást vagy nem. Ehhez sokszor elég egy fejbólintás vagy más jelzés. De pl. egy telefonbeszélgetésnél csak a hangokkal, illetve szavakkal történő visszajelentésekre támaszkodhatunk. Képzeljük el, hogy mondunk valamit a telefonba, s a vonal másik végén süket csönd követi közlésünket. Ilyenkor általában nem is tudjuk folytatni a közlendőket mindaddig, amíg a beszélgető partner visszajelzése meg nem érkezik.
Egymás megértéséhez a visszajelzések elengedhetetlenek. Ha a házastársunk nem reagál arra, amit mondunk, ebből csak annyit tudunk, hogy valami baj van. De hogy mi a baj, azt csak szóbeli vagy szavakon túli közlésekből tudhatjuk meg. Nem feltétlenül szükséges a szóbeli választ erőltetni a közvetlen kapcsolatban. Partnerünk esetleg olyan állapotban van, hogy nehezére esik a szóbeli közlés. De ha megpróbáljuk mi magunk megfogalmazni és kimondani a hallgatás lehetséges okait, és közben figyeljük a szavak nélküli visszajelzéseket, hamarosan rájöhetünk, mi a baj. Különösen fontosak a visszacsatolások a szexuális összehangolódás szempontjából. De az önismeret fejlesztésében sem nélkülözhetők.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás