Kezdőlap / Társadalom / Házasság / Hallgassuk meg a másikat!

Hallgassuk meg a másikat!

Vannak olyan helyzetek, amikor nem tudunk fontolgatni, időzíteni, mert az indulat elragad. Ilyen állapotban megnő az esélye annak, hogy „túllövünk a célon”, és tisztázás helyett még jobban összekuszáljuk a dolgokat. Az indulat elfojtása viszont túl nagy erőfeszítés lenne, és nem is egészséges, hiszen idegességhez, szervi panaszokhoz vezethet stb. Akkor mit tehetünk? Engedjük szabadjára indulatainkat? Vagy rejtsük el?
Egyik sem jó megoldás. Egy amerikai pszichológus (H. Ginott) azt ajánlja, hogy ilyenkor a másik vádolása helyett inkább az érzelmi állapotunk jellemzésével könnyítsünk magunkon. Tehát mondjuk el, mit érzünk, de ne kritizáljunk!
A hagyományos nevelés igyekezett leszoktatni a gyermekeket érzelmeik nyílt kifejezéséről; az illem és a jó modor nevében elfojtásra vagy tudatos megjátszásra ösztönözte őket. Különösen a férfiaknak tiltották az érzelemnyilvánítást azzal az ürüggyel, hogy az „nem férfias”. De miért lenne férfiasabb, ha valaki nem meri bevallani az érzelmeit? Ahhoz, hogy házastársunk igazán megértsen, nyíltan és világosan fel kell tárnunk önmagunkat.
A másik figyelmes meghallgatása
Bizonyára mindenki tapasztalta már, milyen az, amikor két ember úgy „beszélget” egymással, hogy mindegyikük mondja a magáét, oda sem figyelve arra, hogy mit mond a másik. Elég nyilvánvaló, hogy az ilyen beszélgetés aligha eredményezhet kölcsönös megértést.
A társunkra figyelés kifelé irányuló lelki nyitottságot feltételez. Ha túlságosan el vagyunk foglalva saját problémáinkkal, akkor nem tudunk másra figyelni. A helyes megoldás azonban ilyenkor sem az, hogy csak látszólag vagy felületesen figyelünk, fél füllel hallgatunk oda. Az őszinteségelvnek megfelelően ilyenkor jobb megmondani, hogy pillanatnyilag képtelenek vagyunk odafigyelni, szeretnénk saját problémánkkal foglalkozni. Viszont ha nem kérünk ilyen mentesítést, akkor valóban figyelni kell. Igazi párbeszéd csak akkor jöhet létre, ha a felek nemcsak fél szívvel és fél füllel, hanem egészen egymásra vannak beállítva, ha figyelmesen végig tudják egymást hallgatni. A közömbösség, a figyelmetlenség sértő és rombolja a kapcsolatot.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás