Kezdőlap / Függőségek / A World of Warcraft valóban függőséget okoz?

A World of Warcraft valóban függőséget okoz?

A mai fiatalok körében igen elterjedtek a különböző interneten játszható online szerepjátékok. Az egyik ilyen játék az úgynevezett World of Warcraft (WoW) ami 2004-ben indult és azóta is verhetetlen a PC-s játékpiacon.
Összességében több mint 11millió előfizetője akad az egész világon. Mivel ez havi díjas játék , így feltételezhetjük, hogy ha azt szeretnék, hogy a játékosok sokáig fizessenek érte, valami olyan dolgot kell tartalmaznia ,ami miatt minden nap képesek vagyunk odaülni és játszani. Ezzel nem is lenne probléma , de mi történik akkor amikor valaki nem tudja megszabni magának mennyi ideig is történjen mindez.

Függőségről akkor beszélhetünk ha egyszer csak azt vesszük észre romlanak a jegyeink, kitalálunk bármit csak otthon maradhassunk és játszhassunk. Aki munkába jár, játszik egész éjszaka és úgy megy dolgozni ha bejár egyáltalán. Egyre kevesebbet keressük a barátaink, családtagjaink társaságát. Minden gondolatunk a játék körül forog.

Ha ezeket a jeleket észrevesszük magunkon , itt az ideje átgondolni mennyit is ér mindez és mihamarabb változtassunk a szokásunkon.

Ezt a játékot már több rágalmazás érte, méghozzá nem is alaptalanul. Ismerünk olyan esetet amikor egy 15 éves fiú 24 órán keresztül folyamatosan játszott és csak akkor hagyta abba amikor kiájult a gép mögül. Ez a hír elég nagy felháborodást okozott mind a játék ellenzői , mind a játékot kedvelők körében.

Itt azonban felvetődik pár kérdés, hogy valójában csak a játék a hibás , vagy a szülőknek is nagy szerepe van benne. Miért nem vették észre, hogy a fiúk egész nap a gép előtt ül ? Nem történt volna-e ugyanez meg ha 24 órán át a televíziót nézi?
A szülők foglalkozhattak volna vele kicsit többet, vagy kiküldhették volna játszani a barátaihoz.
Tehát itt igen beszélhetünk függőségről, de mégsem mondhatjuk azt , hogy ez a játék hibája.

Ezt a játékot már elég sok negatív jelzővel illették. Nevezték már a világ legveszélyesebb játékának , hasonlították kokain függőséghez. De még sosem vizsgálták magát az egyént akire ráhúzták a függőségi jelzőt, hogy vajon miért is játszik ennyit? Sok esetben a háttérben rejlő láthatatlan dolgok veszélyesebbek mint amit látunk.

Sajnálatosan vannak szenvedélybetegek a világon, de számukra bármi kiváltja ezt a függőséget. A World of Warcraft-ot mint játékot hibáztatni ezért nem lehet, csupán a játék függőséget nem okoz.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Leave a Reply