A zeneterápiáról

A zeneterápia –mint bármely más művészetterápia a tudatállapot változásra fekteti a hangsúlyt, mivel a zenei indukcióval bekövetkezett tudatváltozás meghatározza a kliens hangulatát, társas attitűdjét, jobban meg fogja érteni saját magát. A művészetterápiák közös lényeg, hogy a betegek ezzel a módszerrel a lelki traumák szimbolikus kifejezésére törekednek. Ha ezzel a módszerrel kifejezett tartalom társul, akkor az a traumához való hozzáférést jelenti.
Ide tartozik az önreflexió kifejezés, melynek jelentősége, hogy a beteget hozzásegítik a kreatív öngyógyításhoz.
A zeneterápiából adódóan a kommunikáció non-verbális, a muzsika hangja által beszélnek érzéseikről, együtt zenélnek. Ennek kapcsán pozitív változás történhet, kedély-és tudatállapot változás állhat be, a beteg meglát, megél és elmer mondani olyan eseményeket és gondolatokat, melyeket korábban elfojtott magában. A terápia fontos része a testi hatások megfigyelése, a légzés, a pulzus. A zene fokozza az agyi aktivitást, dinamizálja a depresszióval küzdőt, feloldja a gátlásokat a magába forduló klienseknél. E terápia által fejleszthetők a fogyatékkal élők is. Például mozgásjavítás, az idő pontosabb érzékelése.
Tehát zeneterápiáról abban az esetben beszélünk, amikor a terapeuta a kommunikáció elősegítése érdekében használ zenét, hangot, ritmust, vagy dallamot. A zene mindezek mellett még hat a fizikai-, emocionális-, mentális és szociális állapotra, a kognitív készségeket pedig fejleszti. A terápia célja, hogy egyén tisztába kerüljön saját lehetőségeivel, a sérült területeket helyreállítsa, valamint teljes integrációt tegyen lehetővé az egyén életminőségének teljes javulása érdekében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hipnózis

Egészen pontos meghatározását még mindig nem ismerik, pedig a jelenséget magát viszont igen jól. Az …

Hozzászólás