Akita

Az akita (akita inu vagy akita ken) egy Japánból származó kutyafajta, amely nevét Akita tartományról kapta. Nevezik matagi inunak is, amely arra utal vissza, hogy eredetileg nagyvadakra, például medvére vadásztak vele. A második világháború alatt az akita szinte teljesen kihalt, nagyrészt az élelem hiányának következményeként. Később a fajta szerelmeseinek hála újra elterjedtté vált, de nemcsak Japánban, hanem Amerikában, majd az egész világon is. Magyarországra való bevezetése Farkasházi Miklós és neje nevéhez fűződik, ők európai szinten is úttörőnek számítottak. 1931-ben az akita kutyafajtát hivatalosan is a japán nemzeti örökség részévé nyilvánították.
Az akitát 60-71 centiméter közötti marmagasság, és ehhez 34-50 kilogrammos testtömeg jellemzi. Mellső lábai egyenesek, hátsó része izmos, mancsai vastagok, tömörek, szélesek. Arca erős, széles, medveszerű benyomást kelt, a fülei felállók, orra fekete vagy hússzínű. Várható élettartama 10-14 év. Többféle színváltozatban is előfordulhat, például krémszínű, vörös, fekete-fehér. Háta fölé kunkorított farka a spiccekkel való rokonságot mutatja.
Természete eleven, intelligens, könnyen tanul, de idegenekkel szemben bizalmatlan, területét erőteljesen védi. Jó vadász, elsőrangú házőrző, ugyanakkor nem bírja a magányt, szeret gazdája mellett lenni. A leghíresebb akita, Hachiko is hűségével írta be magát a történelemkönyvekbe. Gazdáját minden nap kikísérte a vonathoz, majd este kiment az állomáshoz, és ugyanott várta, hogy hazaérkezzen, azután is, hogy a férfi elhunyt. Hachiko ezt követően 9 éven keresztül minden egyes nap ugyanott várta gazdáját hűségesen a Shibuya állomáson, de mindhiába. A kutya végül 1935-ben pusztult el, halálát rák okozta. Még megélhette, hogy 1934-ben a vasútállomáson szobrot emeltek neki, a ceremónián ő maga is részt vett. Emléke azonban ma is él, az ember-állat barátság, az örök hűség, a végsőkig való kitartás jelképeként.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hamilton kopó

A Hamilton kopó egy vég kutyafajta. Létrejötte az 1800-as évekre tehető. Nevét tenyésztőjétől A. P. …

Leave a Reply