Kezdőlap / Állatok / Kutya / Dalmata

Dalmata

A dalmata (Dalmatinska, Dalmatinac, Dalmatiner) nevét Horvátországnak annak a régiójáról, Dalmáciáról kapta, ahonnan származik. Kialakulását az 1400-az évek környékére teszik, 1920 körül kezdett el terjedni Horvátországon kívül – különösen Angliában vált népszerűvé szokatlan mintázata miatt. A dalmata könnyen felismerhető, sima, fényes szőrzetén hófehér alapon fekete vagy ritkábban májbarna pöttyei jellegzetessé teszik. Foltjai kerekek, a végtagokon kisebbek, mint a test más részein, és nem fedik át egymást. Az orr és a szem szélének színe megegyezik a pöttyök színével. Szőre rövid, kemény, szőrszálai sűrűn állnak. A kölykök születésükkor teljesen fehérek, pöttyeik később jelennek meg. A dalmatát 56-61 centiméter közötti marmagasság, és ehhez 23-25 kilogrammos testtömeg jellemzi. Ismertetőjele a magasan tűzött, lekerekedő hegyű fül, egyenes mellső láb, ívelt nyak, izmos, lekerekített hátsó rész, csánkig érő farok. Mancsai macskaszerűek, kerekek, jól íveltek. Várható élettartama tizenkettő év.
A dalmata általában nyugodt, éber kutya, barátságos, jókedélyű. Társaságkedvelő, családjához ragaszkodik, épp ezért is kedvelt társasági kutya. Népszerűségében nagy szerepet játszik Dodie Smith Százegy kiskutya című 1956-ban megjelent könyve, majd az ennek alapján készült 1961-es rajzfilm és az 1996-os film. Különösen a második film megjelenése után nőtt meg ugrásszerűen a dalmaták iránti érdeklődés, amelyet az állatok sokszor megsínylettek, ha felkészületlen gazdához vagy nem megfelelő környezetbe kerültek. Ennek eredményeképp a megunt dalmatákat tömegesen tették utcára vagy vitték menhelyre. Mára ez a lelkesedés alábbhagyott, de ma is alig van, aki ne ismerné Pongót vagy Perditát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Schwyzi kopó

Nagy múltú svájci fajta. Vélemények szerint egyiptomi vadászkutyák leszármazottja. Az első fajtaleírás 1882-ből származik, de …

Leave a Reply