Kezdőlap / Állatok / Kutya / Az abruzzói juhászkutya

Az abruzzói juhászkutya

Az abruzzói juhászkutya (más néven Maremman vagy Cane de Pastore Maremmano-Abruzzese) feltehetően Olaszországból származik, de pontos származási helye nem ismert. Nagy valószínűséggel azoknak az ősi pásztorkutyáknak a leszármazottja, amelyeket már a rómaiak elődei is ismertek, és gyakran tartottak is Toszkána és Lazio régiókban Maremma és Abruzzo környékén. Fehér kutyákról, amelyek a nyájat őrzik, már az ókori római irodalomban, például Palladius vagy Columella műveiben is találhatunk szövegrészleteket. Az abruzzói juhászkutyára emlékeztető kutyák alakja pedig több ókorból fennmaradt szobron is megjelenik. 1958-ig az abruzzói és a maremmai pásztorkutyát megkülönböztették egymástól, azonban akkor hivatalosan is egyesítették a két fajtát, arra hivatkozva, hogy természetes keveredésük már megtörtént.
A kanokat 65-73 centiméteres marmagasság és 35-45 kilogramm közötti testtömeg, a szukákat pedig 30-40 kilogrammos tömeg és 60-68 centiméter közötti marmagasság jellemzi. Nagy, kúp alakú fej, erős test, fekete orr, testhez simuló, gyengén hullámos szőrzet az ismertetőjele, amely általában fehér, de kissé sötétebb, például elefántcsontszínű vagy sárgás árnyalatok is előfordulhatnak.
Az abruzzói juhászkutya érzékeny, védelmező, értelmes, ámde egy kissé önállóságra hajlamos és tartózkodó természettel rendelkezik, amely tökéletessé teszi feladatára, amely ma is ugyanaz, mint az ókorban: a nyáj őrzése. A kutyákat általában már kölyökkoruktól kezdve szoktatják a bárányok vagy a kecskék közelségéhez.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ariége-i vizsla

Elegáns megjelenésű kutyus valamivel erőteljesebb testfelépítése van, mint a Pointernek. Feje keskeny szeme sötétbarna. Fülei …

Hozzászólás