Kezdőlap / Állatok / Kutya / Abruzzói juhászkutya

Abruzzói juhászkutya

Az Abruzzói juhászkutya eredetét nem ismerjük pontosan, történetére két variáció áll fenn. Az egyik elmélet szerint az ókori Római korból származik, és Abruzzo nevű település környékén élhettek az ősei, míg egy másik megállapítás szerint Közép-Ázsiából ismerjük, ahol nyájőrző kutya volt. Napjainkban ezt a juhászkutyát Olaszországban tanítják be a nyájak őrzésére, hazájában nagyon kedvelt, és híres kutyának számít. Termeténél fogva egyaránt ideális munkakutyának, de remek társa is lehet az embernek. Az Abruzzói juhászkutya viszonylag nagy ebnek számít, a kan, és a nőstény magassága egyaránt 60 cm-nél magasabb, és súlya meghaladhatja a 45 kilogrammot is. Egy fialásnál átlagosan 6, vagy 8 utódot hoz a világra. A fajta átlagos élettartama, 11 és 14 év között van.
A kutya megjelenése elegáns, mivel a bundája közepes hosszúságú, hullámos, általában a fehér, és a sárga árnyalataiban jelenik meg, dús szőrzete a nyakánál jobban kiemelt. Testfelépítése izmos, farkát azonban lógatja, mivel az izomzata itt nem annyira erős. A feje karakteres formájú, fülei lógóak, és a fejéhez képest kisebb méretűek, a fajta legtöbb példányának barna szemei vannak.
A nyugodt fajta kutyák közé tartozik, nem támad meg senkit ok nélkül. Ismerkedő, kíváncsi, de kissé félénk, tartózkodó is tud lenni. Mindenki könnyen tudja kezelni, ez nagyrészt barátságos, játékos természetének köszönheti. Gazdáját ugyanakkor hősiesen védelmezi, értelmesen cselekszik. Gyermekek mellett is nyugodtan tartható, és rendkívül jó házőrző is válhat belőle.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mopsz

Rendkívül hosszú múltú, valószínű, hogy kínai eredetű, de vannak, akik azt állítják, hogy holland, vagy …

Hozzászólás