Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Paradicsom allergia

Paradicsom allergia

Sok embernek van valamilyen ételallergiája. A paradicsom allergia nem mindennapi dolog, de lehetséges, és eléggé megnehezíti annak az életét, aki kénytelen elkerülni mindenféle paradicsommal készült ételt, pizzát, tésztát és sok mást. Aki allergiás a paradicsomra, annak ráadásul megvan az esélye arra, hogy az ugyanabba a családba tartozó zöldpaprikára és a burgonyára is az. A nyers paradicsom a legallergizálóbb, előfordul, hogy valaki nyersen nem eheti, főve viszont veszély nélkül. Az allergiás reakciók az egészen enyhétől az igen veszélyesig változhatnak.
A paradicsom allergiát 1-es típusú, kontakt allergiának is nevezik. Ez azt jelenti, hogy bőrrel érintkezve ekcémát okozhat. Leggyakrabban a bőre, magja és húsa vált ki allergiás reakciót.
Az ételallergiák legtöbbje bőrirritációval, csalánkiütéssel, ekcémával jár. Még zavaróbb tünetek lehetnek az emésztőszervi problémák, mint a hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájdalmak. Ezek nem életveszélyesek, de nem is kellemesek.
A paradicsom okozta allergiás reakciók között szerepelnek az alvási zavarok, az álmatlanság, hangulatingadozás, fáradtság, gyomorégés, székrekedés, éjszakai inkontinencia, az arc és az ajkak bedagadása, migrén vagy a nehéz légzés. Előfordulhat bizsergő érzés a szájban, fulladás, akár anafilaxiás sokk is ritkán és legrosszabb esetben. A súlyos tüneteket komolyan kell venni, és értesíteni kell az orvost. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy mi vagy valamelyik ismerősünk allergiás a paradicsomra vagy sem, allergiateszttel érdemes rá fényt deríteni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás