Achát

Az achát (régebben agát) különböző kvarcokból rétegesen tevődik össze, például kalcidon és opál, ezek pedig más-más színűek. Olyan féldrágakő, amelyet legtöbbször használnak ipari megmunkálásra a kalcedonfajták közül. Kialakulási helyei leggyakrabban az üregek. Trigonális, néha hexagonális kristályszerkezetű, a keménysége a Mohs-skála alapján 6-7, sűrűsége pedig 2,6-os. Jellemzően szalagos színezetű, könnyen színezhető mesterségesen, gyakran több száz sáv jut egy milliméterre.
Szalagos achátról beszélünk, amennyiben a rétegek vékonyak, és egyközösen váltakoznak egymással; feltűnően fekete és fehér színezetűek a sávok, akkor ónix (achátónix); ha a színes rétegek karika alakot rajzolnak, karikás achát, vagy szemes achát; romos, ha a rétegek vonalai romokhoz hasonlítanak; ha fehér és vörös színű rétegek váltják egymást, akkor karneolónix; és a szvárványos achát a sokszínűsége miatt kapta nevét. Természetes színüket vasvegyületek és mangán adja.
Ajánlott kihelyezni a lakásban, mert a negatív energiákat gátolja, segít vizsga miatti feszültségkor, gyakran viselték védő amulettként is a régi időkben, és azt is hitték róla, hogy szerencsét hoz. Biztonságérzetet, megelégedettséget kelt bennünk. Elősegíti a pozitív gondolatokat is.
Fizikai felhasználásakor megszűnteti a lázat, alkalmazható depresszió ellen, és fejfájásra is. Emésztésélénkítő hatása is van, valamint erősíti a gyomrot és a tüdőt, és a belső szervekre is jótékony hatása van. Kiemelten hatékony a beszédkészségre, és az idegrendszeri panaszok ellen is, mint a stressz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állatövi jegyek

Az állatövi jegy vagy más néven zodiákus tizenkét darab, csillagjegyre (csillagképekkel jelölt részre) osztja az …

Leave a Reply