Kezdőlap / Állatok / Afrikai elefánt

Afrikai elefánt

Az afrikai elefánt a földön ma élő legnagyobb szárazföldi állat. Afrika különböző területein megtud élni de legfőbb képen a szavannákon él. Ma már inkább a Nemzetik parkokban található meg. Van erdei elefánt erdős füves szavannákon él és van a kis termetű elefánt amely esőerdőkben él. 8 méter hosszúságot is elérheti az Afrikai elefánt. Akár 3 méter magasra is megnőhetnek a bikák testtömege elérheti a 6 tonnát a teheneké 4 tonna körül van. Az afrikai elefántnak az ormánya 2 m hosszú. Valószínűleg össze nőtt a felső ajak és az orr így jöhetett létre az ormánya. Ormányát leggyakrabban légzésre, ivásra, szaglásra használja. A magasabban levő ágakat is ormányával éri el a táplálékszerzés során. 2 méternél hosszabbra is megnőhet az agyaruk amely életük végéig nőhet. Agyarukkal tudnak harcolni valamint a táplálék szerzésnél is használják. Az afrikai elefántok szeretnek családban élni olyannyira, hogy amikor elpusztul valamelyik közülük akkor képesek még virrasztani is mellette de előtte még megpróbálják felkelteni. Képesek levelekkel eltemetni az elpusztult elefántot. Családokban csak a tehenek és a csemetéik élnek a bikák nem tartoznak bele a családba ők külön élik életüket csoportokba verődve. Mindig víz közelben élnek mivel szeretnek fürödni és sokat inni így szükségük van arra, hogy víz közelben lehessenek. 70 évig élnek általában, növényevők és előfordulhat, hogy a foguk kihullása következtében pusztulnak el mert nem tudják elrágni az ételt. Fás, füves szavannákon szeretnek élni, szeretik az ágak és a füvek mellett a gyümölcsöket is. Az ágakhoz, gyümölcsökhöz ormányukkal férnek hozzá. Egy nap alatt akár 300 liter vizet is képesek elfogyasztani. Nem sok foguk van, 6 darab összesen. Hatszor nő újból a foguk az helyett amelyiket elveszítik az évek során, kb. 10 évenként újra cserélődnek ezért pusztulnak el 70 éves koruk körül mert már nem nő újból a foguk és fog hiányában éhen halnak mert nem tudják elrágni az ágakat, gyümölcsöket. Hatalmas mennyiségű táplálékot fogyasztanak el naponta, ez köszönhető a nagy testüknek és a kiváló étvágyuknak. Még a csordával való menetelés közben is táplálkoznak, elfogyasztják az útjukban lévő ágakat vagy füveket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás