Kezdőlap / Állatok / Afrikai elefánt

Afrikai elefánt

Az afrikai elefánt a legnagyobb ma élő emlős. Két alfaja ismert: a szavannákon élő (Loxodonta africana africana) és az erdőkben élő (Loxodonta africana cyclotis).
Az afrikai elefánt háta (szemben az indiaiéval) homorú, füle nagy, legyezőszerű, amivel hűteni tudja magát. Igen éles a hallása.
Mindkét nemnek van agyara, ami kétéves kor körül jelenik meg, majd egész életében folyamatosan nő. Arra használja, hogy lehántsa vele a fák kérgét, gyökereket ásson ki vele, terelgesse a borjakat, időnként pedig fegyverként. Bőre helyenként akár 2,5 cm vastag is lehet.
Legmegfogóbb jellegzetessége az ormánya. Az indiaival szemben ormánya végén két “fogóujj” van (míg amannak csak egy). Segítségére van fürdésnél, ivásnál, és kommunikációjban is fontos a szerepe. Használja az betolakodók elriasztására, fegyverként is (ellenfelét meg tudja pofozni vagy fel tudja lökni). Szaglása nagyon kifinomult, a föld alatti vizeket is megtalálja. Fejéhez képest nagyon kicsi a szeme, látása gyenge.
Az elefánt családi kötelékei erősek, csordában él. A család élén egy idősebb nőstény áll, a többi családtag az ő három-négy utóda és azok borjai. A hímek jellemzően 12-15 éves korukban elhagyják a családot, és azon túl magányosan élnek.
Az elefánt napi 16 órát tölt evéssel, testsúlya kb. 4-7 százalékának megfelelő mennyiséget fogyaszt el. Vízből akár 16o litert is megiszik egy nap. A felnőtt elefánt 6,8 liter vizet tud megtartani ormányában. Étrendje fűből, levelekből, gallyakból, fakéregből és gyümölcsökből áll.
Legelterjedtebb Dél- és Kelet-Afrikában, a Szahara déli részén, bár megtalálható 37 afrikai országban bizonyos számban. Bőséges vízre és élelemre van szüksége.
A hím elefánt sokkal nagyobb a nősténynél: akár 3,5 méteresre is megnőhet, a nőstény pedig 2,7 méteresre. A hím 6 tonnát is nyomhat, míg a nőstény 2,7 tonnát. Várható élettartama 6o év körül van.
Vemhessége 2o-22 hónapig tart, a borjú kb. 12O kilóval születik. Az elválasztásra 3-8 éves koruk körül kerül sor, általában a következő borjú születésekor, ami 3-4 évente lehetséges.
Az elefántnak hatalmas termete miatt nemigen van természetes ellensége. Jövőjét az ember veszélyezteti: agyaráért vadásszák és élőhelye fokozatosan beszűkül.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás