Kezdőlap / Állatok / Halak / Akvarisztika kezdőknek

Akvarisztika kezdőknek

Általában két okból érdekelhetnek minket a halak: vagy megesszük, vagy megcsodáljuk őket. Most a második variációról írnék bővebben.
Az első akvaristák az ókori egyiptomiak voltak, mégis a díszítő jellegű haltartás valószínűleg a Távol-Keleten kezdődött. A halak üvegmedencékben való tartása a 16. században jutott el Európába. A 19. század végén alakultak meg az első akvarista társaságok az Egyesült Államokban. Megjelentek az első trópusi akváriumok, melyeknél vízmelegítés céljából olajlámpákat, vagy gázlángot használtak. A 20. század elején az elektromos vízmelegítők elterjedésével együtt megnövekedett az érdeklődés az akvarisztika iránt. A harmincas években már Angliában, és Európában is alakultak akvarista társaságok, a negyvenes évek végén már tartottak halbemutatókat.

A díszhal tartás előnyei:
A haltartáshoz nem szükséges különösebb gyakorlat, a halak nem szemetelik tele a lakást tollal, szőrrel, és egyáltalán nem zajosak. A gyerekek szívesen tartanak állatokat a lakásban, de erre a szüleiket nehezen tudják rábeszélni. Kompromisszumos megoldás az akvárium elhelyezése a lakásban. A halak gondozása nem időigényes, napi néhány percet igényel az etetés, heti körülbelül 1 órás elfoglaltság az akvárium tisztítása.

Az akvárium berendezése:

A talaj:
A kövek, kavicsok kényelmet, biztonságot nyújtanak a halaknak, továbbá bizonyos fajoknak ikrázó-, búvóhelyként is szolgálnak, ezen túlmenően az akváriumi növények táplálékforrásai is lehetnek. Figyelembe kell vennünk az anyag kiválasztásánál, hogy édesvízi, avagy tengeri akváriumot szeretnénk berendezni. Édesvízi medencében használhatunk kavicsot, köveket, és fát, tengeri akvárium aljára helyezhetünk korallhomokot, kagylókat, ikrakövet.

A növények:

A növények nagyon fontosak az édesvízi akváriumban, mert segítik a víz tisztántartását, továbbá fontos szerepük van a halak búvóhelyének biztosításában, ívó helyeket képeznek, és a növényevő fajoknak táplálékul is szolgálnak. Tengeri akváriumba nem lehet növényeket tartani, ezeket korallokkal helyettesíthetjük.

Technikai berendezések:

Fontos, hogy az akvárium számára biztosítsuk a megfelelő világosságot 10-12 órán át. Amennyiben ez nem oldható meg természetes fénnyel, úgy gondoskodnunk kell mesterséges megvilágításról, lámpát kell felszerelnünk. Szükséges lehet még fűtő elhelyezése a megfelelő vízhőmérséklet biztosítása érdekében; a szennyeződések felhalmozódása ellen használhatunk vízszűrőt; levegőztető készülékkel (szellőztető) átmozgathatjuk a vizet, és oxigént juttathatunk az akváriumba.

A dekoráció:

Feldobja üvegmedencénket, ha akváriumunkat díszítjük, háttérrel, sziklával, díszkővel, vagy dekor fával.

Az ízlésesen berendezett, megfelelően karbantartott akvárium lakásunk ékessége lehet, ráadásul remek relaxáció egy hosszú, fárasztó nap után gyönyörködni az üvegmedencében úszkáló díszhalakban.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dévérkeszeg

A dévérkeszeg legfőbb külsőleges ismertetőjegyei: a test magassága a hosszúság egy harmad részéig terjedő; a …

2 hozzászólás

  1. Nagyon szuper cikk! Köszi

Leave a Reply