A dévérkeszeg legfőbb külsőleges ismertetőjegyei: a test magassága a hosszúság egy harmad részéig terjedő; a szája kissé torok felé nyíló, zuga az orrnyílás tájáig ér. Keszeg néven a magyar halászság mindig a széles, lapos, ezüstös pikkelyű halat érti. Színe szerint a dévérkeszeg hátrésze feketés, oldalai sárgás-fehérek, néhol ezüstösbe húzók, a pikkelyeken sok apró fekete pont található; torka vöröses árnyalatú, hasa fehér; valamennyi úszója kékesfekete – palaszínű – a szeme körül pedig aranysárga, feketén pontozott. Ívásuk május, június hónapban van, ám néha júliusba is áthúzódik. Megjegyzendő, hogy ivás idején a nőstény keszeg testfelszínének vérerei nagyon megduzzadnak, a színüket vörösesre változtatják, helyenként az egész felület „vérző” látványt nyújt. Az ívás nagy pocskolással jár. A dévérkeszeg az egyik legkeresettebb hal szerte a világon, akárcsak a magyarországi piacokon is, így tömegesen, nagy hálókkal halásznak rá. Egyszerre több száz egyedet tudnak így befogni egyetlen hálóval. A dévérkeszeg lassúbb folyású vizekben, tavakban és mocsarakban is megél. Szereti az agyagos és iszapos, hínáros feneket; általában „seregesen” jár és egész nyáron keresztül a hínáros vízfeneket túrja, hogy táplálékát beszerezze, amely növényekből és apróbb vízi állatokból áll. Hazánkban a dévérkeszeg súlya elérheti akár a 4-5 kilogrammot is. Az ilyen nagyságú dévérkeszeg gyönyörűen úszik, különösen a lassú kanyarodásai szépek. Húsa fehér, ám annak ellenére, hogy szálkás, mégis igencsak jóízű, emiatt az emberek egyik legkeresettebb eledele a halfélék közül.
Dévérkeszeg
Címkékdévérkeszeg hal halászat horgászat keszeg
Ezt mindenképpen olvasd el!
Az aranyhal három kívánsága
Rengeteg díszhal közül válogathat aki fejébe veszi, hogy berendez egy csinos kis akváriumot. Pontyfélék, pontylazacok, …