Kezdőlap / Társadalom / Házasság / Alkotó házasság

Alkotó házasság

S. Keller öt pontban foglalta össze a házasság jövőjét érintő, megalapozott előrejelzéseket:
1. A szexuális és házassági kapcsolatok formailag és tartalmilag változatosabbak lesznek,
2. kevesebb negatív érzelem – féltékenység, félelem stb. kapcsolódik hozzájuk,
3. nagyobb tere lesz az egyéni döntéseknek a párkapcsolatok jellegét és időtartamát illetően,
4. új közösségformák jönnek létre a házaspárok önkéntes társulása révén a háztartás, a gyermeknevelés és a szabadidő-töltés újszerű megoldására, és
5. az egyéni és kapcsolati életciklus változásainak megfelelően a házasság is több szakaszos lesz, s jellege minden szakaszban különbözik.
De bármilyen formát öltsön is, a jövő házassága szabadabb és rugalmasabb lesz, mint a hagyományos házasság. S éppen ezért lesz kiegyensúlyozottabb és stabilabb akkor is, amikor nem jelent egész életre szóló elkötelezettséget. A múltban a nő számára a házasság nem ugyanazt jelentette, mint a férfi számára; a jogok és kötelességek, előnyök és hátrányok elosztása egyenlőtlen volt. A jövő házassága egyenlőségelvű és nyitott lesz.
Amikor nyitott házasságról beszélünk, nem a házasságnak egy bizonyos típusáról van szó, hanem a jövő házasságainak általános jellemzőjéről. Ha a rendszerelméletet alkalmazzuk a házasságra, azt mondhatjuk: a házasság többé-kevésbé mindig nyitott rendszer, hiszen állandó kölcsönhatásban van környezetével. Pszichológiai szempontból azonban a nyitottságnak egy kicsit más értelme van. A „nyitott személyiségű ember” fogalma például fejlődőképes, fogékony, rugalmas lelki struktúrát jelöl, vagyis olyan tulajdonságokat, amelyek az alkotóképességnek is alapvető kellékei. A „nyitott házasság” szintén fejlődőképes, rugalmas párkapcsolat, amely nem korlátozza, hanem elősegíti a résztvevők önmegvalósító törekvéseit. Épp ez a fő funkciója, s ezért képes állandóan megújulni, magasabb szintre emelkedni. Nevezhetnénk ezért alkotó házasságnak is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás