Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A bilirubin (és oxidált alakja, a biliverdin) felhalmozódása

Állategészség védelem: A bilirubin (és oxidált alakja, a biliverdin) felhalmozódása

A bilirubin (és oxidált alakja, a biliverdin) felhalmozódása a szervezetben sárgaság (ikterusz) kialakulását okozza. A pusztuló vörösvértesteket fagocitáló sejtekben jön létre a hemoglobin bomlástermékeként a bilirubin, az epefesték. Az epefestékből adódó sárga szín a kötőhártyán, a savóshártyákon, a bőr alatti kötőszövetben, az izompólyákban stb. jellegzetes klinikai, kórbonctani következmény. Kiváltó ok lehet az epe kiürülésének akadálya (pangásos ikterusz) és a vörösvértestek kóros mértékű szétesése (hemolízises ikterusz) – ez utóbbi újszülöttekben csupán átmeneti jelenség -, végül pedig a vegyi (toxikus) anyagok miatt csökkenő máj sejtműködés (toxikus ikterusz) említhető meg, ilyenkor a máj nem képes a megfelelő bilirubinfeldolgozásra.
További problémát jelenthet a melanin kóros mértékű előfordulása. Élettani szerepe a bőrben és a szemben a napfény elleni védelem. A melanin termelése és lerakódása lehet fokozott, a hiperpigmentáció UV-, röntgensugárzás, arzén hatására létrejöhet az egész testfelületen vagy csupán foltokban (anyajegy), továbbá belső szervek foltos melanózisa is kialakulhat. A melanintermelés és -lerakódás lehet csökkenő is, a hipopigmentáció lehet körülírt a bőrben sebgyógyulás után (leukoderma), beidegzési zavarok, váladékok tartós maceráló hatását követően (lovak tenyészbénaságakor jelentkező tallérfoltok vagy békafoltok), illetve szövetfejlődési hibából (vitiligo). A melanintermelés teljes hiánya mutatkozik az egész szervezetben öröklödő, veleszületett rendellenességként albinizmus alkalmával (egyes nyúlfajták, fehér egér).
Az elszarusodás zavarai között tartjuk számon a bőrben és az egyes nyálkahártyákon az élettani mértéket meghaladó fokozódást (hiperkeratózist). Tartós mechanikai izgalom, idült gyulladás és vérkeringési zavar okozhatja helyileg. Testszerte is jelentkezhet pl. szarvasmarhában A-vitamin-hiány esetén, klórnaftalin-mérgezésben, szénkátrány padozaton tartott malacok bőrén. Klinikai tünetként jelentkezik: vaskos bőr, a felületén egyenetlen felületű, vastag, pikkelyszerű lemezek láthatók.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás