Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A csökkent elszarusodás

Állategészség védelem: A csökkent elszarusodás

A csökkent elszarusodás ritkán mutatkozik: rendszerint sorvasztó betegségekhez, tartós éhezéshez társultan. A rendellenesen való szaruképződés (parakeratózis) klinikai képe hasonlít a hiperkeratózishoz, attól csak szövettanilag ismerhető fel. Gyakran társul a bőr gyulladásához és ödémájához. Sertésekben cinkhiány alkalmával fordul elő. Az epidermisz mélyebb rétegeiben meginduló elszarusodást diszkeratózisnak nevezzük.
Az elhalás (nekrózis) alkalmával a szervezet bármely szervének körülhatárolt területén az életműködés irreverzíbilisen megszűnik. Az egyébként élettani jelenség számos esetben kóros formát ölthet. A lassan kialakuló, a sejtek egyéb regresszív elváltozásával is járó elhalást nekrobiózisnak nevezzük. A kiváltó okok között szerepel: mechanikai hatás, magas vagy alacsony hőmérséklet, ionizáló sugárhatás, mérgek, kórokozók, hipoxia, enzimopátia, anyagcsere-betegségek, autointoxikáció, beidegzési zavarok.
Az egyik kórforma az alvadásos (koagulációs) elhalás. A sejtmag elhalását követően a citoplazmában és az intersztíciumban a fehérje kicsapódik, illetve megalavad. Ezt a folyamatot az elhalt sejtekből kiszabaduló enzimek okozzák. A kiváltó okok között szerepelnek: erős savak, fémsók, magas hő, egyes baktériumok, baktériumtoxinok. Az alvadásos elhalás két különleges alakja az elsajtosodás, p1. gümőkóros folyamatokban, amikor a széteső sejtekben lévő lipidek az elhalt szövetet sárgára festik, továbbá az izomrostok összehúzódásra képes állományának elhalása. Ilyenkor az izomzat fakó színű, metszéslapja száraz, állománya könnyen szakítható, elsősorban intoxikáció, szelén- és E-vitamin-hiány hatására alakul ki.
A másik kórforma a lágyulásos (kollikvációs) elhalás. Proteolítikus enzimek hatására a szövetek elfolyósodnak, a sejtmag is feloldódik. Klinikailag látható e területek kenőcsös, pépszerű megjelenése. Elsődlegesen erős lúgok okozzák ezt a kórformát, de ismeretes alvadásos módon elhalt területek másodlagos ellágyulása is. A két megjelenés egymástól nehezen különböztethető meg.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás